Antarctica

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Antarctica este un continent situat la Polul Sud al Terrei. Antarctica nu trebuie confundata cu Arctica, care:

* este situata in partea opusa a globului, in jurul Polului Nord, si

* este un ocean, si nu un continent.

Desi legendele si speculatiile despre un pamant sudic numit Terra Australis ("Taramul Sudic") dateaza inca din antichitate, primele descoperiri dovedite ale unor parti din continent au avut loc aproape simultan in 1820, iar prima debarcare verificata a avut loc in 1821. O harta din 1513 a amiralului turc (otoman) Piri Reis contine totusi, in mod neexplicat, un continent sudic care seamana oarecum cu Antarctica.

Continent aproape acoperit de gheata, Antarctica cuprinde cel mai rece loc si cele mai puternice vanturi de pe planeta. Astfel, Antarctica detine recordul absolut al temperaturilor negative (-89,61 grade Celsius), avand temperaturi in mod regulat cuprinse intre -40 si -70 grade Celsius. De asemenea, aici vanturile sunt extrem de puternice, masuratorile ajungand chiar in jurul a 360 km/h.

Cu o suprafata de 14.425.000 km?, Antarctica este al cincilea continent ca marime, dupa Eurasia, Africa, America de Nord si America de Sud. Totusi, este ultimul in numarul de locuitori, neavand rezidenti permanenti, din cauza frigului aproape vesnic. Antarctica este continentul cu cea mai mare altitudine medie, cu cea mai scazuta umiditate si cu cea mai scazuta temperatura medie. Aproape 98% din teritoriul Antarcticii (circa 14 milioane km?) este vesnic acoperit de un strat de gheata, care uneori atinge grosimi de peste 4.000 m. Restul de doua procente fara gheata il reprezinta coastele scaldate de Oceanul Antarctic, varfurile golase ale dike-urilor, care dau muntilor un aspect de cocos ce se elibereaza din prizonieratul gheturilor, la acestea adaugandu-se intr-o proportie foarte restransa si o regiune cu aspect de desert, evident inghetat.

O imagine din satelit a Antarcticii Baza permanenta in Antarctica

Continentul Antarctica a fost descoperit in anul 1820 de grupe diferite de cercetatori si exploratori. Atingerea Polului Sud a fost realizata pentru intaia oara de exploratorul polar norvegian Roald Amundsen si echipa sa in anul 1911, intr-o intrecere cu exploratorul englez Robert Falcon Scott, care si el a ajuns la Pol - cu 35 de zile dupa Amundsen.

- Intindere -

Antarctica, numita astfel pentru a o deosebi de partea opusa a globului - zona arctica - se intinde dupa paralela de 60 de grade latitudine sudica. Cel mai apropiat ,,vecin" al ei se gaseste la 1.000 de km si este America de Sud, urmata de Australia si Africa, la 2.500 si 4.000 de km departare. Cea mai mare parte a teritoriului sau se intinde in emisfera estica, in partea vestica se gaseste Peninsula Antarctica, intindere ce apropie continentul de America de Sud. Antarctica are o suprafata totala de 13.178.000 km patrati, fiind astfel mai mare decat Europa si Australia.Alt lant muntos important este Prince Charles, un grup mai mic de munti, situat langa coastra. Peninsula Atlantica are multi munti, cel mai inalt fiind Masivul Ellsworth, cu varful Vinson (4897 metri).

- Clima -

Pozitia pe latitudine si inaltimile ei mari fac din Antarctica cel mai rece continent. Cu toate acestea se deosebesc doua anotimpuri. In anotimpul

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Antarctica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 910 cuvinte
Nr caractere:
10 284 caractere
Marime:
880.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
localizare, clima, relief, factori naturali
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!