Analiza intervenției umane asupra componentelor naturale ale Craiovei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Localizare: Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieşirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 şi 116m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt şi Podişul Getic fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. Oraşul este aşezat aproximativ în centrul Olteniei, la o distanţă de 227 km de Bucureşti şi 68 km de Dunăre. Forma oraşului este foarte neregulată, în special spre partea vestică şi nordică, iar interiorul oraşului, spre deosebire de marginea acestuia, este foarte compact. Pentru populaţia sa, suprafaţa oraşului este mică.

Climă: Regimul climatic este temperat-continental specific câmpiei, cu influenţe submediteraneene, datorate poziţiei depresionare pe care o ocupă judeţul în sud-vestul ţării. Valorile medii ale temperaturii sunt cuprinse intre 10-11,5° iar precipitaţiile sunt mai scăzute decât în restul teritoriului.

Relief: Relieful oraşului Craiova se identifică cu relieful judeţului Dolj, respectiv de câmpie. Spre partea nordică se observă o uşoară influenţă a colinelor, în timp ce partea sudică tinde spre luncă.

Putem afirma ca orasul Craiova, ca mediu antropic, a fost puternic supus modificărilor,

ca rezultat al activităţii omului, aceste activităţi, legate de dezvoltarea industrială, manifestându-se în mod concret mai ales în ultimii 50 de ani – când putem vorbi de modificării determinate de

exploatări forestiere puternice, de construcţii şi alte activităţi cu caracter industrial (uzura morala si fizica a instalatiilor si tehnologiilor uzinelor-Combinatului de ex-reprezinta un grad mai mare de periculozitate), dar un fapt foarte important este acela ca şi-au lăsat amprenta asupra mediului mult mai puternic decât cele anterioare care s-au manifestat intr-un timp mai îndelungat si cu slabe influente.

Progresul tehnic rapid si multilateral, specific societatii umane contemporane, dezvoltarea sustinuta a industriilor si a altor activitati economice au adus omenirii avantaje uriase, realizari dintre cele mai impresionante, dar au generat si pericole dintre cele mai serioase, cum este cazul poluarii si al altor forme de degradare a mediului înconjurator, a însusi echilibrului natural al planetei.

Un motiv al intensei degradari a mediului natural in orasul Craiova il reprezinta cresterea numarului de locuitori. Aşezările permanente nou înfiinţate se datoreaza activităţilor industriale şi a facilităţilor legate de circulaţie şi de locurile de munca nou create.Pentru a obtine materialele necesare de constructie a locuintelor (mai ales avand in vedere tendinta tuturor de a se muta la case) au fost necesare tone de material lemons, prin urmare padurile inconjuratoare sunt supuse unor defrisari masive (probabil si ilegale) ce duc la modificarea peisajelor, alunecari de teren, inundatii, scaderea fertilitatii solului etc. În urma exploatărilor forestiere repetate, zona deluroasa a Craiovei nu se mai înierbează in mod corespunzator, adica, pentru a fi combătută eroziunea solului până la roca de bază, este nevoie de interventia omului, care refuza insa sa indrepte raul facut si nu replanteaza ceea ce brutal a retezat.

Cresterea numarului populatiei (1 ianuarie 2006 oraşul avea o populaţie de 299.200 locuitori, fiind al cincilea oraş ca populaţie din România) sugereaza desigur si o ridicare a nivelului de trai, de aceea cei mai multi craioveni se grabesc sa achizitioneze una, doua, sau chiar mai multe autovehicule poluante pentru a le face deplasarea mai comoda si, daca aerul devine irespirabil, dam drumul repejor la aerul conditionat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Interventiei Umane asupra Componentelor Naturale ale Craiovei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 265 cuvinte
Nr caractere:
6 673 caractere
Marime:
10.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!