Analiza Geodemografică A Statelor Coreea De Sud Și Botswana

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Resume: Dans l oeuvre ci-dessus, on fait preuve d une presentation de la situation demographique des etats: Coreea de sud et Botswana dans la periode 1950-2025. Les choses qu on evalue sont : la population, le mouvement naturel, le mouvement migratoire, la structure de la population. On mis l accent sur la natalite et la mortalite, pour marquer la diferrence de point de vue demographique a cause du developpement economique different.

Metodologie : Lucrarea intruneste date statistice secundare provenite din lucrari din ndomeniul demografiei, socialului, politicului sau istoriei acestor tari. Indicatorii demografici au fost evaluati prin intermediul metodei analizei comparative. Pentru vizualizarea anumitori indicatori s-a folosit metoda grafica Limitele lucrarii : din lipsa de informatii analiza lucrarii nu s-a putut realiza in intregime: analiza migratiei nete nu s-a facut pentru toata perioada avuta in vedere, structura socio-economica s-a realizat doar pentru anul 2002, acelasi lucru si pentru structura etno-culturala. Coreea de Sud (sau Republica Coreeana), este situata in Asia Orientala, maginit oarecum de arhipeleagul japonez si marile limitrofe. Spre deosebire de Coreea Botswana este o tara africana (africa Australa) care nu are iesire la mare. Cele doua state fac parte din categorii demografice diferite: Coreea avea in 2000 peste 45 de milioane de locuitori, aproape de 40 de ori mai mult populatia Botswanei. Apar diferentieri astfel si din punct de vedere al densitatii: Coreea face parte din teritoriile cu densitate foarte ridicata, situata in zona cu cele mai mari concentrari umane, alaturi de Japonia, China, Taiwan-459loc/km ?, fata de Botswana ce ajunge doar la 3loc/km ?. Cele mai aglomerate areale sunt in zona Seul (N-V) si in campiile fertile din S si S-V, iar in Botswana concentrarea este cu precadere in E, in rest este rara si in parte nomada. Cele doua state fac parte din categorii diferite in ceea ce importa nivelul de dezvoltare.

Acest lucru este relevat de indicele de dezvoltare umana, redat prin anumiti indicatori: speranta de viata la nastere, gradul de alfabetizare, PIB-ul/loc-paritatea puterii de cumparare, aceasta din urma fiind de 13, 286 USD in 1998, fata de Botswana care atingea doar 5, 796USD in 1998. Coreea de Sud, odata cu separarea de Coreea de Nord, in 1953, a devenit o tara infloritoare din punct de vedere economic, trecand de la un regim comunist la unul democratic si atingand culmi superioare de dezvoltare.

Botswana s-a numit Britsh inainte de dobandirea independentei in 1966, dupa care a cunoscut o economie dinamica, bazata pe extractia de minereuri: diamante. Desi este o tara subdezvoltata, a avut un ritm de dezvoltare economica destul de ridicat printre tarile Africii, insa ea inregistreaza cea mai ridicata rata a virusului hiv.

Analiza demografica: 1. Evolutia numarului populatiei Cele doua tari se remarca printr-un decalaj demografic destul de evident in graficul de mai sus, insa au o evolutie ascendenta. Din 1950 ...

Bibliografie:

ERDELI, G. , DUMITRACHE, L. (2001), GEOGRAFIA POPULATIEI, EDITURA CORINT ;

http://www.natiomaster.com/

http://www.CIA

.

http://www.undp.org

http://www.worldpopulationprospects.com

http://www.esa.un.org

http://www.stat.go

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Geodemografica A Statelor Coreea De Sud Si Botswana
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 713 cuvinte
Nr caractere:
14 451 caractere
Marime:
193.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
demografie, analiza
Predat:
la liceu
Sus!