Analiza calitativă a serviciilor turistice din Stațiunea Băile Felix

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I Premise de dezvoltare a activitatilor turistice

Ca un domeniu realtiv nou de cercetare, turismul prezinta o complexitate in continua crestere, in plan economic sintetizand rezultatele unui mare numar de activitati, iar in plan psiho-social constituindu-se ca modalitate superioara de organizare a timpului liber, in care se recupereaza energiile cheltuite in procesul muncii de orice fel, dar are loc, in mod intrinsec, si dezvoltarea personalitatii umane, sporirea capacitatii sale creative. Acest domeniu - turismul - antreneaza un circuit greu de masurat de valori si valori de intrebuintare, valorifica superior petrimoniul natural si antropic al unei tari, imbogatindu-le continuu, satisfacand multiple motivatii umane.Ca fenomen continuu, turismul s-a nascut dintr-o necesitate si a capatat amploare pe masura ce mijloacele de transport au evoluat, comsumul de energie psihica si nervoasa a crescut, iar mediul urban la indepartat pe om din mijlocul naturii, singura in stare sa-l purifice si sa-i redea fortele cheltuite. Astfel, turismul, a reustit sa se impuna rapid in viata sociala si economica din a doua jumatate a secolului nostru printr-o dezvoltare spectaculoasa. Economia de piata, impune agentilor economici schimbarea mecanismului de elaborare a produsului turistic, mai precis determinarea cu exactitate a cererii reale de vacante, apoi pe baza analizelor privind capacitatea de absorbtie a pietei sa intreprinda masuri organizatorice necesare in vederea conceperii si comercializarii produsului turistic. Aceasta justifica implementarea conceptului de marketing in turism. Pe plan social, turismul asigura accesul oamenilor la tezaurul de civilizatie si frumusete al societatii, faciliteaza schimbul de opinii, idei, ganduri, contribuind in mod egal la formarea intelectuala a indivizilor si la formarea relatiilor interstatale.Pe plan economic, turismul se dovedeste a fi un factor a progresului economic, cu largi si pozitive implicatii asupra dezvoltarii intregii societati. Astfel prin faptul ca actioneaza in directia introducerii in circuitul economic (intern si international) a resurselor turistice, a patrimoniului cultural-istorc, de mare atractie, si a unora din realizarile contemporane in domeniile constructiilor si artei, turismul se constituie intr-un factor dinamizator al sistemului economic si social, intr-un mijloc de diversificare a structurilor economice, intr-un factor de optimizare a structurii economiei locale.Turismul, din punct de vedere economic, este un consumator de bunuri si beneficiar de servicii. Din mijloacele financiare realizate prin acest consum, o parte revin factorilor generatori directi din economia turistica, ca venituri, o alta parte intra in bugetul statului sub forma impozitelor si taxelor, iar o a treia parte este transmisa diverselor ramuri ale economiei pentru prestatiile anterioare.

Resurse turistice naturale

Statiunea Baile Felix este situate in partea de NV a Romaniei, in judetul Bihor, la o distanta de circa 9 km de Oradea si la 22 km de punctual de trecere a frontierei Bors. Asezata in Campia Crisurilor la o altitudine de 150 de metri, statiunea are un climat continental moderat de ses, cu ierni blande si veri temperate, cu influenta mediteraneeana, ideala pentru turismul balnear.

Unul dintre principalele puncte de atractie pentru cei ce intentioneaza sa-si petreaca vacantele in statiunea balneoclimaterica Baile Felix, este reprezentat de Lacul cu Nuferi. Rezervatia naturala, unica in Europa, situata in centrul statiunii, adaposteste diferite specii de nuferi, lotusi, pesti exotici cat si o specie de melc, supravietuitoare a Erei Glaciare.

Temperaturile medii anuale, in jurul valorii de 10 grade, influentate de climatul temperat mediteranean, cu ierni blande si veri nu prea calduroase, cat si precipitatiile, determinate de circulatia maselor de aer, ii confera statiunii si atributul de ” climatic ”.

Daca in trecere popositi pe meleagurile bihorene, nu pierdeti ocazia de a vizita Parcul Natural Apuseni, cu ale sale avutii deloc de neglijat: Pestera Ursilor, Cetatile Ponorului, Ghetarul Focul Viu sau Cheile Galbenei.

Resurse turistice antropice

La dispozitia turistilor, intreg anul statiunea balneoclimaterica Baile Felix, ofera conditii de relaxare, vacanta odihna si recuparare.De asemenea sunt numeroase pensiuni in Baile Felix, care dispun de o bogata baza de tratement, bai termale si stranduri.

Pentru amatorii de distractii acvatice, sunt recomandate Strandul Apollo care de curand renovat, beneficiaza de patru bazine cu apa termala sau primul Aqua Park acoperit din vestul tarii, spre bucuria micilor sau mai marilor doritori de relaxare.

O recenta hotarare de Guvern conferita de catre Ministerul Sanatatii, in urma unor evaluari corecte ale resurselor terapeutice, a situat Baile Felix printre primele 10 statiuni din Romaniadeclarate ca avand un caracter balneoclimatic.

Un alt atu al statiunii, il reprezinta Spitalul Clinic de Recuperare, cu o moderna baza de tratament, avand drept indicatii terapeutice diverse boli reumatismale, degenerative, neurologice sau post-traumatice, cat si pe cele nutritive si metabolice.

Baza de tratament din Baile Felix dispune de un numar mare de instalatii si activitati terapeutice cum ar fi: instalatii de bai calde, aplicatii cu namol cald, gimnastica medicala, hidroterapie, electroterapie, sauna si altele. Statiunea Baile Felix gazduieste si un numar mare de restaurante, sali de nunti, centre de jocuri si activitati diferite. Printre cele mai recunoscute localuri din Baile Felix veti gasi Blub Art, restraurantul Larysse, restaurantul Palmierul si altele. Aceste locatii excelente, impreuna cu salile de jocuri, hotelurile si piscinele fac din Baile Felix una dintre cele mai importante locatii turistice in special in sezonul estival.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Calitativa a Serviciilor Turistice din Statiunea Baile Felix.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 056 cuvinte
Nr caractere:
18 495 caractere
Marime:
427.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!