Previzualizare referat:

Extras din referat:

Doua dintre cele mai remarcabile resurse naturale ale lumii, fluviul Amazon si padurile inconjuratoare, formeaza o regiune cunoscuta ca bazinul Amazonului, sau Amazonia.

Amazonia este un mediu unic: debitul fluviului atinge o cincime din totalul proviziilor de apa dulce iar padurea, supranumita plamanii planetei, reimprospateaza constant necesarul de oxigen al planetei, prin transformarea dioxidului de carbon provenit din aer in oxigen pur, folosind carbonul pentru dezvoltare. In plus, bazinul Amazonului adaposteste numeroase triburi de indieni indigeni si de bastinasi amazonieni, numiti in Brazilia caboclos, iar in tarile vorbitoare de spaniola mestizos. Bazinul Amazonului este situat, in proportie de 60%, in cea mai mare tara din America de Sud, Brazilia, dar se extinde si in Peru, suprafete mari din Columbia, Ecuador si o mica portiune din Bolivia. In mod similar, aproximativ doua treimi din fluviul Amazon sunt localizate in Brazilia, cu toate ca fluviul izvoraste practic, ca un torent montan, din Anzii peruvieni, la aproximativ 160 km de Oceanul Pacific inainte de a-si incepe lunga calatorie, de 6. 400 km, traversand Brazilia, pana la varsarea in Oceanul Atlantic.

Amazon nu este cel mai lung fluviu din lume - acesta este fluviul NIL din Africa - dar este cel mai mare, ca volum de apa transportat. In fiecare secunda se revarsa in Oceanul Atlantic 175. 000 metri cubi de apa, un debit de patru ori mai mare decat cel al fluviului Congo si de zece ori decat cel al fluviului Mississippi. Volumul de apa ce se varsa in Oceanul Atlantic ar puitea alimenta cu apa toate gospodariile din SUA pentru o perioada mai mare de cinci luni. La gura Amazonului se afla insula Marajo, cea mai mare insula riverana din lume.

La gura fluviului, latimea Amazonului este mai mare decat distanta dintre Londra si Paris; chiar si in cel mai ingust loc, numit stramtoarea Obidos, cam la 1. 000 km in interior, latimea fluviului este de peste doi kilometri. Volumul de apa care se revarsa in ocean in jurul insulei Marajo este atat de mare incat apa dulce dilueaza salinitatea oceanului pe o distanta de peste 160 km de tarmul brazilian, si apele noroioase ale fluviului schimba culoarea Oceanului Atlantic pe o distanta de peste 200 km departare de coasta. Sistemul Amazonului contine 80. 000 km patrati de apa navigabile iar fluviul este suficient de adanc pentru a putea prelua si vase oceanice mari, pe patru cincimi din calea ce traverseaza America de Sud - de la tarmul Atlanticului, pana la Iquitos, cel mai mare oras din estul statului Peru.

Fluviul nu este denumit Amazon pe intreaga lungime, din Anzi pana la Oceanul Atlantic.

In Peru este numit Rio Amazonas, dar in Brazilia Rio Amazonas doar intre orasul-port Manaus, la 1. 600 km in interior, si portul maritim Belem. Fluviul are peste 1. 000 de afluenti, multi fiind mai mari decat principalele rauri din Europa, si purtand sufixul negru sau alb. Unde cele doua culori se intalnesc, exista diferente mari de culoare ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amazon - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
265 cuvinte
Nr caractere:
1 447 caractere
Marime:
15.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
amazon, fluviu
Predat:
la liceu
Sus!