Previzualizare referat:

Extras din referat:

Amazon cel mai mare fluviu al Terrei este situat in America de Sud. El strabate continentul dintr-o parte in alta, desfasurandu-se de-alungul paralelei de 4 lat. sudica. In parcursul sau de la Anzii Peruvieni la Oc. Atlantic strabate 5 tari: Columbia, Ecuator, Peru, Bolivia si Brazilia, teritoriu pe care se desfasoara cea mai mare parte a apelor sale.

Amazon (Amazonas) a fost initial numit dupa primul descoperitor - Orellana, indienii ii spuneau Parana-Tinga (Raul Alb) sau Parana-Guazu (Raul Mare). Exista unele controverse in ceea ce priveste originea numelui raului. Unii afirma ca numele Amazon provine de la Amazoane, femei razboinice din mitologia greaca, alti afirma ca numele deriva de la cuvantul amerindian amassona care inseamna distrugatorul de barci. Acest renume este pe bun drept meritat de magnificul fluviu care dreneaza de doua ori mai multe aluviuni de cat insusi Nilul. In 1500 spaniolul Vicente Yanez Pinzon descopera gura fluviului ale carui ape transformau portiunea alaturata Oceanului Atlantic intr-o Mar Dolce (Marea Dulce). Avand o lungime de 7025 km, magnificul fluviu prin apele sale formeaza un bazin avand o suprafata de 7150000 km2. Cursul superior, reprezentat prin Ucayali si Maranon, se inscrie in regiunea muntoasa, andina, cu vai inguste, indeosebi a Maranonului, care curg paralel cu tarmul Pacificului pe o vale de natura tectonica, cu pante mari, ceea ce confera raurilor viteze de scurgere mari in comparatie cu cele din Campi a Amazoniei.

Campia Amazoniei, care are o lungime, de la vest la est, de 4 380 km, o panta extrem de mica - 0, 003 % (la vest 160 m.

alt. si la est 0 m), corespunde unei zone de subsidenta in care s-a acumulat un volum enorm sedimente (circa 4 000 m grosime). Raurile afluente, la iesirea din podisurile vecine, constituite din roci dure, formeaza numeroase cascade si repezis uri care le confera un potential idroenergetic ridicat. Situat in zona ecuatoriala, cu afluenti in ambele emisfere, regimul de scurgere este uniform tot timpul anului. In timpul verii boreale aduc ape bogate raurile de pe partea stanga, iar in vara australa cele de pe dreapta. Totusi, datorita numarului mare de afluenti din emisfera australa, in august - septembrie, cand raurile de aici au apa mai putina, se inregistreaza ape scazute pe Amazon. Sunt si situatii, cu totul exceptionale, cand apele mari din cele doua emisfere se suprapun producand inundatii catastrofale.

Informatiile provenind din surse autorizate despre cantitatea de apa e care o transporta Amazonul sunt, totusi, destul de diferite. Cu circa 30 9 ani in urma, debitul mediu al raului era estimat la 70 000 m3/s: Ulterior, prin efectuarea altor masuratori, cifra s-a ridicat la 120 000 m3/s, iar dupa calculele Serviciului geological Statelor Unite, aceasta ar ajunge la valoarea colosala de 190 000 m3/s dupa confluenta cu raul Xingu, corespunzand unui debit specific de 30, 9 1/s. km2. In lucrarea World water balance and water resources of the Earth, 1978 ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amazon.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 196 cuvinte
Nr caractere:
15 485 caractere
Marime:
24.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
amazon, geografie
Predat:
la liceu
Sus!