Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este situata in sud-estul Europei, intre 41 grade latitudine nordica si 20 grade longitudine estica, avand deschidere la Marea Adriatica si Marea Ionica.

Temperata, cu ierni racoroase si veri calde Suprafata 28. 748 km patrati Limba oficiala Albaneza Capitala Tirana, 553435 locuitori Populatia: 3 145 400 locuitori, din care: 95% albanezi, 3% greci si 2% alte nationalitati Moneda nationala: LEK 1 USD=107, 14 LEK (01. 05. 2004) 1 EURO=127, 74 LEK (01. 05. 2004) Sarbatoarea nationala 28 noiembrie Ziua Independentei Religia Musulmani 70% din populatie, ortodoxi 20%, romano-catolici 10% Resurse naturale Carbune, petrol, gaze naturale, crom, cupru, nichel Cap II Situatia economica Conform datelor statistice albaneze, Situatia principalilor indicatori macro economici in perioada anilor 1998-2003 (date disponibile) se prezinta dupa cum urmeaza: Pentru anul 2002 (date disponibile) a fost prognozata o rata a cresterii PIB de 6%, realizandu-se 4, 7%, din care - in industrie: 2, 0 - in agricultura: 2, 1 - in constructii: 9, 1 - in transoporturi: 10, 1 - in sectorul serviciilor: 5, 5 Pentru anul 2004, in cadrul politicii economice, guvernul albanez isi propune: Continuarea procesului de privatizare a sectoarelor strategice ale economiei; Implementarea politicilor de incurajare a dezvoltarii IMM-urilor; Eliminarea barierelor administrative; Imbunatatirea cadrului legislativ in economie, si nu numai; Mai multa transparenta si diminuarea coruptiei; Masuri privind imbunatatirea infrastructurii s. a; In sensul celor de mai sus au fost luate deja unele masuri, respectiv: Infiintarea : Agentiei Albaneze pentru Promovarea Investitiilor Straine (ANIH); Agentiei Nationale a IMM-urilor; Centrului Albanez pentru Stimularea Exporturilor.

Negocierea si semnarea de acorduri de comert liber cu tarile din regiune Crearea unui sistem si infrastructura moderne pentru imbunatatirea controlului vamal.

Reducerea barierelor (tarifare si netarifare) la importurile de marfuri.

Simplificarea legislatiei si procedurilor vamale; Stimularea productiei destinata exportului etc.

Toate acestea constituie, in opinia Guvernului, o alternativa economica de fructificare a potentialului existent in scopul reducerii saraciei economice si in perspectiva integrarii Albaniei in structurile europene.

Cu referire la acest ultim aspect, oficialii europeni apreciaza ca nu exista indicii ca Acordul de Stabilizare si Asociere (ASA) intre Albania si UE se va concluziona in viitorul apropiat, apreciere ce are la baza urmatoarele elemente/argumente: stagnarea ritmului reformei in ultimii doi ani si alternarea crizelor politice din interiorul Partidului Socialist (partidul la guvernare) cu conflictele putere/opozitie; rezultatele modeste obtinute in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate; asigurarea stabilitatii macroeconomice a Albaniei de afluxul de valuta ce intra ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Albania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 386 cuvinte
Nr caractere:
15 877 caractere
Marime:
18.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
albania, geografie
Predat:
la liceu
Sus!