Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ziua nationala: 29 noiembrie Pozitia geografica Albania este pozitionata in Europa Meridionala in V Peninsulei Balcanice in zona climatica mediteraneana, avand iesire la Marea Adriatica. Prezinta ca vecini la N si NE pe Serbia si Muntenegru, E si SE pe Grecia si V pe Marea Adriatica si stramtoarea Otranto (ce separa Albania de Italia). Relieful Sub aspect morfologic Albania este o tara montana, 85% din suprafata este ocupata de munti (fapt ce i-a atras denumirea de cuibul Vulturilor) , dominata de prezenta Muntilor Dinarici ce cuprind in N Alpii Albanezi cu vf. cel mai inalt Jezerce 2693 m; in centru M-tii Albaniei Centrale (vf. Koras 2764 m situat la granita cu Macedonia), in SE M-tii Pindului. In partea occidentala se intinde o campie litorala cu latime de pana la 60 km, care alaturi de depresiunea Korce din SE reprezinta zona cea mai joasa a Albaniei.

Clima Se diferentiaza regional, in regiunile mai joase din V climatul fiind mediteranean cu precipitatii mai bogate in sezonul rece al anului si amplitudini termice mai coborate, iar in regiunile mai inalte din restul teritoriului este temperat continentala, cu amplitudini termice mai ridicate. Temperatura medie anuala este de 12-14 C (27 C vara si 3-4 C iarna), iar precipitatiile depasesc in general 1000m/an. Apele Raurile A au vaile inguste si adanci ceea ce le confera unpotential hidroenergetic ridicat (aprox. 90% din energia electrica fiind produsa in hhidrocentrale). Vegetatia In partea vestica este tipic mediteraneana formata din arbori vesnic verzi (stejar vesnic verde, stejarul de pluta etc.), dar si din arbori cu frunze cazatoare (stejar pufos). In regiunile mai inalte din centru si E apare stejarul la peste 600 m urmat de fag, conifere si pajisti alpine.

Fauna Este reprezentata prin: vipera cu corn, magotul, broasca testoasa, sacalul, vulturul plesuv, scorpioni, urs, lup, vulpe, capre negre.

Solurile Sunt terra rosa in V, argiluvisoluri, cambisoluri si spodosoluri in restul teritoriului.

Populatia si asezarile Densitatea maxima a populatiei este atinsa in zonele joase din V (200-300 loc.

/km?), dar si in regiunile depresionare din E. Structura nationala a populatiei este dominata de albanezi (98%) la care se adauga greci 1, 8 %, turci, macedoneni, bulgari, sarbi etc.

Sub aspect confesional, in A majoritar este cultul islamic (peste 70%), alaturi de care mai convietuiesc ortodocsi 11%, si catolici 5, 5%. Rata natalitatii este de 19, 5?, a mortalitatii 6, 6 ? iar populatia urbana detine 38%. Cele mai importante orase sunt: Tirana, capitala tarii cu 280000 loc.

situat in partea centrala, Durres (87000 loc.

) port la Marea Adriatica, Vlore (74500loc. ) de asemenea cu functie portuara, Elbasan (83500 loc.

), Korke etc.

Economie Majoritatea populatiei se indeletniceste cu agricultura (60% din populatia activa), principalele ramuri fiind cresterea ovinelor, caprinelor, cultura graului, bumbacului, vitei de vie si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Albania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
897 cuvinte
Nr caractere:
5 306 caractere
Marime:
63.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
albania, geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!