Agricultură specializată

Extras din referat:

Istoric

Cultura cerealelor constituie baza oricărei economii agricole, întrucât asigură o serie de produse esenţiale pentru hrana omului, precum şi o cantitate însemnată de materii prime industriale.

Cerealele ocupă cea mai mare parte a suprafeţelor cultivate, în mod diferenţiat de la un stat la altul, în funcţie de necesităţile interne precum şi de gradul de diversificare. Cerealele aparţin familiei gramineelor, şi sunt reprezentate prin grâu, secară, orz, ovăz, porumb, mei şi orez. Ele pot fi grupate după rolul şi calităţile pe care le au în alimentaţia umană (panificabile, nepanificabile) sau în funcţie de ponderea lor în producţia cerealieră totală şi în balanţa alimentară gnereală (cereale de bază şi cereale secundare).

Condiţiile naturale în care se cultivă cerealele sunt variate din punct de vedere climatic (temperatură, umiditate, lumină), al solurilor şi reliefului, arealele cultivate începând din ţinuturile ecuatoriale (orez, mei, sorg) şi extinzându-se până în regiunile subpolare (secară, orz, ovăz). Cele mai extinse suprafeţe cultivate cu cereale se află însă în zona temperată şi tropicală, unde se întâlnesc cele mai bune condiţii.

CULTURA CEREALELOR reprezintă pe glob o sursă de bază în hrana populaţiei şi a animalelor crescute de om, fiind răspândite pe o suprafaţă de 760 milioane ha, ceea ce reprezintă 50% din terenurile arabile ale planetei noastre. Cu exceptia Antarticei, cerealele se cultivă practic pe toate continentele, chiar dacă la nivel mondial repartiţia acestora este influenţată de factori ecologici şi economico-istorici.

Bibliografie:

S. Teodor : Geoeconomia Terrei , Ed. Domino, Târgovişte,1997

F. Bran : Geografia resurselor economice (Ed. Atheneum, Bucuresti, 1993)

B. Negoescu, Ghe. Vlăsceanu : Terra Geografie economică (Ed. Teora, Bucureşti, 1998)

www. Nationalgeographic.com

Organizaţia Mondială pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) www.fao.org.

Anuarul statistic al României, 1994

www.google.com

Observații:

UNIVERSITATEA DE VEST TIMIŞOARA

FACULTATEA DE Chimie-Biologie-GEOGRAFIE

SPECIALIZAREA: GEOGRAFIE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Agricultura Specializata.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Marime:
5.82MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!