Utilizarea energiei apei în tehnica țărănească

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Energia constituie un exemplu de problema interdisciplinara. Energia nu poate fi inteleasa in afara principiilor termodinamicii, unde timpul este un parametru esential: Energia hidraulica este energia care functioneaza datorita presiunii apei sau a unui alt lichid. Energia hraulica este folosita inca din antichitate la macinarea cerealelor, prelucrarea tesuturilor, macinarea minereurilor, etc. De-a lungul timpului, energia hidraulica a capatat numeroase intrebuintari. Apa era utilizata ca atare, prin energia cinetica a raurilor sau transormata in aburi pentru actionarea unor masini. Aceasta este folosita si la producerea energie electrice. Inainte ca energia electrica sa fie folosita in toate domeniile de activitate, oamenii foloseau alte metode pentru a ii ajuat in viata de zi cu zi. Una dintre aceste metode este utilizarea energiei hidraulice.

Aceasta era utilizata pentru a le usura viata oamenilor.

Macinarea cerealelor a constituit, in intreaga istorie a civilizatiei omenirii, sfera de activitate productiva care a receptat, cea dintai, noile investitii in domeniul miscarii, al transmiterii acesteia prin sisteme specifice proceselor tehnologice si al surselor de energie. Pe de alta parte, perenitatea pietrelor morilor ofera posibilitatea urmaririi, incepand din neolitic si pana astazi, a modului in care a evoluat acest monument.

Materialele arheologice descoperite an Romania pun la dispozitie, cu generozitate, martorii originali ai acestei evolutii istorice, relevand importanta contactelor culturale cu marile civilizatii ale antichitatii greco-romane deopotriva in perioada clasica elena (atunci apare si se generalizeaza moara paralelipipedica cu miscare lineara), elenistica (acum se produce trecerea de la moara lineara la cea circulara) si mai ales romana, cand se generalizeaza tipurile fundamentale ale morii: de mana, cu tractiune animaladar si cea hidraulica, raspandita in ambele versiuni tipologice: cu transmisie directa tipul oriental, cu roata orizontala si cu angrenaj pentru multiplicarea vitezei tipul occidental, avand roata verticala.

Dacia a cunoscut moara cu apa, cel putin la nivelul marilor orase si resedinte de legiuni, caracterizate printr-o mare densitate demografica, de unde si necesitatea aplicarii unor tehnologii superioare, inca din sec. II-III e. n. Prin generalizarea morilor de apa, intre secolele X-XII, in intreaga Europa, inclusiv in tara noastra, moraritul devine, dintr-o mai veche indeletnicire gospodareasca, o importanta industrie fuedala, la inceput, monopol al marilor feude laice si ecleziastice si al domnilor de tara sau al principilor, treptat, intrand an posesia lor, asa cum s-a antamplat si cu instalatiile hidraulice, si cu cumunitatile obstesti taranesti.

Fenomenele specifice Romaniei, ca acela al incomparabilei densitati a morilor cu ciutura al valorificarii cu maxima ingineozitate a particularitatilor locale ale retelei hidrologice, ca si a altor agenti naturali, ceea ce a ...

Bibliografie:

www.muzeulastral.ro;

www.muzeul-satului.ro;

Encarta 98;

www.google.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilizarea Energiei Apei In Tehnica Taraneasca
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 730 cuvinte
Nr caractere:
10 405 caractere
Marime:
1.21MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
apa, energie
Predat:
la liceu
Sus!