Totul despre soare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Introducere

De-a lungul timpului, s-au facut diferite cercetari asupra minunatelor astre ale cerului. S-a studiat Pamantul, Luna, ajungandu-se la sistemul solar si la Soare. S-au descoperit lucruri interesante, considerate de unii chiar misterioase.

Voi incerca sa prezint in aceasta lucrare unele lucruri despre sistemul solar si in special, despre Soare, steaua centrala a acestuia.

2. Sistemul solar

Sistemul solar poate fi prezentat ca o mostra a perfectiunii cosmice, prin complexitatea, armonia si echilibrarea elementelor care-l compun.

2.1 . Membrii sistemului solar

Deseori, despre sistemul solar se vorbeste ca despre o <<familie>>. Astfel, in jurul Soarelui, se rotesc noua planete mari, situate la diferite distante de acesta.

Planetele

2.1.1. Mercur

Mercur, cea mai apropiata planeta de Soare, este si cea mai mica dintre planete. Ea are un relief de tip lunar, cu numeroase cratere - semne ale unei activitati vulcanice in trecut - depresiuni, ridicaturi, folii, munti nu prea inalti, atmosfera rarefianta, magnetosfera, nucleu din fier. Din cauza temperaturii si a dilatatiilor puternice, aici nu prea exista viata.

2.1.2. Venus

Venus este cel mai stralucitor corp ceresc dupa Soare si Luna. Fiind o planeta interioara orbitei terestre. Venus poate fi vazuta seara la apus si dimineata la rasarit. Privita de pe Pamant, planeta prezinta faze. Radiindu-se pe o orbita interioara celei terestre, Venus eclipseaza Soarele din cand in cand, fenomen care a permis astronomilor sa descopere o atmosfera densa in jurul ei care ii acopera fata, de unde si denumirea de "planeta cu voal".

Dupa marime, masa si densitate, Venus este aproape geamana cu Pamantul, fapt care ii face pe satelitii din trecut sa creada ca acolo ar putea exista viata. Structura interna a Luceafarului o aminteste in multe privinte pe cea a Terrei. Suprafata Luceafarului e mai putin cutanta decat cea a Lunii, planeta are munti, podisuri, cratere de natura vulcanica. Datorita densitatii mari a atmosferei, fata planetei e mai putin cicatrizata de meteoriti, acestia arzand in atmosfera.

Venus e o planeta activa, are inosfera, insa ii lipseste magneto-sfera. In atmosfera ei au fost inregistrate descarcari electrice, dar ele sunt de natura vulcanica, iscandu-se "din senin".

Planeta este acoperita de nari dense din picaturi de acid sulfuric si de alte substante care contin sulf. Picaturile de ploaie nu coboara insa mai jos de 90 km. Din aceasta cauza, temperaturile inalte de la suprafata, se evapora. Planeta este lipsita de hidrosfera, solul ei fiind acoperit cu blocuri de roci negre ca funinginea. Presiunea la sol este de 90 ohmi, conditiile aici sunt prea vitrege pentru existenta vietii.

2.1.3. Terra

Pamantul, a treia planeta de la Soare, este singura planeta din sistemul solar care poate sustine viata. De asemenea, este singura planeta pe care o substanta exista in cele trei stari de agregare. Pamantul este extrem de dinamic, iar scoarta sa se recicleaza constant, datorita miscarii continue a platformei.

2.1.4. Marte

Marte este a doua vecina a Pamantului, este dupa Luna cel mai cercetat corp ceresc. Planeta are structura interioara similara celei a Pamantului, relieful ei se aseamana in multe privinte cu cel terestru si cu cel lunar. Se disting munti cu piscuri de pana la 29 km create de tip vulcanic, albii secate de rauri, praf mult, de culoare rosie. Pe planeta bantuie furtuni de praf, la ploi se evdentiaza doua calote de gheata stralucitoare din gaz carbonic, are activitate seismica redusa, camp magnetic mic, atmosfera rarefiata. Temperatura maxima la ecuator e de 20 grade C, forme de viata n-au fost depistate. Despre existenta unei civilizatii martiene, dupa cum se presupunea nici nu poate fi vorba.

2.1.5. Jupiter

Jupiter este cea mai mare planeta a sistemului solar. In multe privinte, ea se aseamana cu Soarele. Atmosfera planetei se intinde pana la inaltimea de 700 km si consta din hidrogen, heliu, amoniac, vapori de apa si metan. Pe suprafata planetei se evidentiaza "pata Rosie", o zona de unde curentii atmosferici sunt foarte violenti.

Jupiter are inosfera, magnetosfera cu centuri de radiatie imposibil de strabatut pentru astronauti. Mareele cosmice au descoperit in jurul planetei mai multe inele, dispuse in benzi paralele cu planul ecuatorial. Jupiter are multi sateliti, unii mai mari decat planeta Mercur.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Totul despre soare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 799 cuvinte
Nr caractere:
20 751 caractere
Marime:
26.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
soare, sistem solar, planete, astronomie
Predat:
la liceu
Sus!