Tipuri de condesatori

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conductorii sunt caracterizati prin faptul ca poseda electroni liberi, care sub actiunea unui cimp electric exterior se pot deplasa in sens opus intensitatii cimpului electric. Ca urmare a acestui fapt un conductor izolat aflat in cimp electrostatic exterior se polarizeaza, adica la un capat apare un surplus de sarcini electrice pozitive in timp ce la celalalt capat apare un surplus de sarcini electrice negative. Aceasta polarizare conduce la inducerea unui cimp electric de intensitate Eind orientata in sens opus intensitatii cimpului electric exterior. Este clar ca aechilibrul electrostatic se realizeaza daca intensitatea cimpului electric Ei, in interiorul conductorului, este: Pe baza teoremei lui Gauss rezulta ca suma algebrica a sarcinilor electrice pe orice domeniu din interiorul conductorului este egala cu zero.

De asemenea, potentialul electric in interiorul unui conductor izolat aflat in cimp electric exterior este constant.

Deci, daca un conductor izolat se afla intr-un cimp electrostatic, pe suprafata exterioara a acestuia se induc sarcini electrice de semne diferite, iar echilibrul electrostatic se realizeaza in urmatoarele conditii: Suprafata exterioara a conductorului este echipotentiala, ceea ce inseamna ca intensitatea cimpului electric in exteriorul conductorului este perpendiculara pe suprafata exterioara a acestuia.

Daca un conductor izolat este incarcat cu sarcina electrica Q, aceasta se distribuie pe suprafata exterioara a conductorului pina in momentul in care sunt satisfacute conditiile 1 si 2 de mai inainte.

Experientele arata ca raportul dintre sarcina electrica Q cu care se incarca un conductor izolat si potentialul V la care se afla suprafata exterioara a conductorului, depinde numai de dimensiunile si forma conductorului. Acest raport, fiind o marime fizica caracteristica, se numeste capacitate electrica a conductorului izolat: SI=SI/SI=1 C/V= 1F Un conductor izolat are capacitatea de 1 Farad daca, fiind incarcat cu o sarcina electrica de 1 C potentialul pe suprafata lui exterioara este egal cu 1V. Expresia capacitatii condesatorului plan este: Grupare condensatoarelor este o operatie care se efectueaza ori de cate ori avem nevoie, intr-o experienta, de anumite valori ale capacitatii si de care nu dispunem la acel moment. Exista doua modalitati de grupare a condensatoarelor si anume: in serie si in paralel.

Gruparea in serie (in cascada). In acest tip de grupare, condensatoarele se leaga unul dupa celalalt (in sir) ca in figura urmatoare.

C1 C2 C3 C4 U1 U2 U3 U4 U In aceasta grupare fiecare condensator are aceiasi sarcina q datorita fenomenului de inductie electrostatica, dar in schimb, diferenta de potential pe fiecare condensator este diferita, fiind invers proportionala cu capacitatea condensatoarelor astfel: q q q q U1 = -; U2 = -; U3 = -; U4 = - C1 C2 C3 C4 Capacitatea echivalenta la bornele AB, a acestei grupari, capacitate pe care vrem ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipuri de condesatori.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 117 cuvinte
Nr caractere:
12 231 caractere
Marime:
20.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
condensatori, Fizica
Predat:
la liceu
Sus!