Surse Și Echipamente Simple De Electroalimentare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aceste surse pot fi inpartite mai simplu in surse electrice (retea, grupuri elecrogene) si surse chimice (elemente galvanice si acumulatoare). PILE ELECTRICE SI BATERII GALVANICE Elementul galvanic (pila electica) este o sursa chimica de curent continuu, a carei functionare este bazata pe disocierea electrolitica (fenomen cunoscut de la electrotehnica) si pe fonomene electrochimice.

Aceasta sursa este formata in principiu dintr-un vas in care se afla doi electrozi din materiale diferite, cufundati intr-un electrolit (solutie de acizi, baze sau saruri). La suprafata de contact dintre electrod si electrolit are loc o reactie chimica si un schimb de ioni, in urma careia se creaza intre electrod si solutie o diferenta de potential. Materialele electrozilor se aleg in asa fel incat unul sa cedeze usor ionii pozitivi, ramanand cu un potential negativ fata de electrolit, iar celalalt sa primeasca usor ionii pozitivi ai electrolitului, si deci sa capete un potential pozitiv.

Diferenta de potential dintre cei doi electrozi poarta numele de tensiune electromotoare electrolitica.

Legand intre ei lectrozii (figura 1. 1) prin intermediul unei rezistente va aparea in acest circuit un curent electric, care ar trebui sa ramana constant pana la uzarea lor. Practic, se constata ca, dupa un anumit timp, tensiunea electromotore deci curentul electric generat de ea scade treptat pana la valoarea 0. Acest fenomen se numeste polarizarea elementului galvanic si se datoreaza depunerii produselor de descompunere a electrolitului pe electrozi, cea ce da nastere unei tensiuni contraelectromotoare (aceasta genereaza un curent invers). Prin legarea pilelor in serie, paralel sau serie-paralel se obtin bateri galvanice.

Pilele cu cea mai larga utilizare in telecomunicatii sunt pilele uscate de tipul zinc-magneziu. Grupand mai multe pile zinc-magneziu se obtin bateri electrolitice de tip ZM. Tensiunea electromotoare care se obtine este de 1, 5 1, 8 V pentru pila. Capacitatea variaza intre 10 si 500 Ah. Autodescarcarea reprezinta o pierdere de 30% din capacitate in itmp de un an. In scopul reducerii volumului si greutatii surselor de curent s-au construit in ultimul timp pile de tip pastila. Electrodul pozitiv este o masa aglomerata de mangan si carbune, electrodul negativ este o foita de zinc metalic, iar electrolitul inbina o membrana din carton.

In tara noastra se fabrica pile si bateri uscate ZM rotunde si cilindrice. Caracteristicile acestora sunt regasite de STAS 808 62. b) FIG. 1. 1 a principiul de constructie al pilei b schema electrica corespunzatore ACUMULATOARE ELECTRICE Acumulatoarele electrice sunt elemente galvanice secundare, care inmagazineza energie electrica luata de la o sursa de curent continuu (incarcare) si o cedeaza la nevoie (descarcasea acumulatorului) intr-un circuit inchis continuand un consumator.

Atat incarcarea, cat si descarcarea acumulatorului (FIG. 1. 2. 1. ) se bazeaza pe reactii chimice ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Surse Si Echipamente Simple De Electroalimentare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 938 cuvinte
Nr caractere:
25 824 caractere
Marime:
4.52MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
alimentare, curent
Predat:
la gimnaziu
Sus!