Scheme De Particule Identice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Atomul de He ca si ionii cu 2 electroni Li+, Be2+, B3+, C4+ reprezinta un sistem cuantic degenerescenta de schimb ca urmare a celor 2 e- particulele identice care alcatuiesc invalisul electronic al acestuia sarcina nucleului fiind +2e-. In studiu trebuie sa se tina seama de interactia electronica a celor 2e- care intervine printr-un termen suplimentar de forma e2/r12 in expresia hamiltonianului, astfel ca este satisfacuta ecuatia Schodringer: unde D1 si D2 se refera la coordonatele celor 2e- avand vectori de pozitie r1 respectiv r2. Rezolvarea ecuatiei Schrodinger de mai sus se face in mai multe etape considerandu-se interactia dintre electroni ca o mica perturbatie obtinandu-se urmatoarele rezultate: in starea normala cei 2e- sunt in starea 1s, spinul total al acestei stari este 0 ce corespunde notatiei So in aproximatia de ordin 0 se neglijeaza termenul de interactie interelectronica e2/r12 astfel ca ecuatia in care separa variabilele admit o solutie de forma: Prima stare excitata a atomilor de He se obtine cand un electron se afa in starea 1s iar altul in starea 2s, in aceasta situatie momentele de spin ale celor 2 electroni pot fi: b. particulele starile corespunzatoare poarta numele de ortoheliu, iar termenul spectral este un triplet.

deoarece tranzitia de pe nivelul fundamental corespunzator particulei 1s2sSo este interzisa de regula de selectie DS = 0. Nivelele energetice ale particulelor sunt singleti S=0 in timp ce nivelele energetice ale ortoheliului sunt triplete S=1. In prezenta interactiei interatomice si daca se ia in considerare si spinul electronilor functiile de unda totale se obtine ca produse ale functiilor de unda in coordonate cu cele patru functii de spin. Din cele opt functii posibile obtinute corespund realitatii numai cele patru functii de spin. Din cele opt functii posibile obtinute corespund realitatii numai cele 4 functii de unda antisimetrice care corespund: starii coresunzatoare cu spinul S=0 fiind o stare de singlet spinii celor 2 electroni fiind antiparaleli. cele trei stari avand spinii paraleli S=1 astfel ca ms=1, ms = 0, ms = -1 alcatuiesc un triplet de stari. In general starile unui sistem de doua particule identice se numesc parastari daca S=0 si ortostari daca S=1. Conform regulii lui HUND Wpara = c+j si Worto = c-j unde c= energia interactiei directe, iar j= energia de schimb a sistemului de particule identice. Separarea intre linii de singlet triplet la He este de 7A iar daca se tine seama si de interactia de spin orbitala (cuplajul 1s). Nivelul patru degenerat corespunde lui Worto se despica in 3, dispunerea relativa a termenilor spectrali de multiplet pentru starea 1s2p este: Spectrul heliului se aseamana cu spectrul metalelor alcaline, cu remarca ca fiecare serie a metalelor alcaline ii corespund cate 2 serii ale He corespunzatoare termenilor de singlet linii normale sau de triplet linii de triplet.

Natura indusa a celor trei tipuri de serii se ...

Bibliografie:

Conf. Dr. fizica Nicolae Mosecscu , lector dr. fizica Andreia Popescu - ,,Fizica generala" vol II partea a-II-a editura facultatii de Litere si Stiinte Ploiesti 1997

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scheme De Particule Identice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
619 cuvinte
Nr caractere:
3 485 caractere
Marime:
20.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
particule, scheme
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!