Rudolf Diesel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Datorita faptului ca benzina era inca foarte scumpa si foarte inflamabila, inginerul Rudolf Diesel a realizat un nou tip de motor care ardea initial praf de carbune, aprinderea realizindu-se prin incalzirea aerului comprimat in cilindru. In 1897 inlocuieste carbunele cu motorina, iar performantele noului motor nu s-au lasat asteptate, el fiind utilizat la nave, locomotive etc., fara sa uitam ca in 1930 Junkers adapteaza motorul diesel la avioane.

Desi este cunoscut pentru inventia sa legata de motorul cu aprindere prin scanteie, francezul Rudolf Diesel a fost de asemenea si un eminent inginer, un cunoscator al artelor, lingvist si teoretician social. Inventiile sale au trei puncte comune: sunt legate de transferul de caldura prin procese si legi fizice; implica un design mecanic creativ; au fost motivate de conceptia inventatorului legata de nevoile sociale. Initial Diesel a conceput motorul diesel ca pe o facilitate, adaptabila in marime si cost si utilizand un combustibil avantajos. In timpul anului 1885 Diesel si-a deschis primul laborator-magazin in Paris si si-a continuat cel de-al treispezecelea an de munca la noul sau motor. In 1892 lui Diesel i s-a atribuit patent-ul pentru o propunere de motor in care aerul era compresat asa de mult incat temparatura depasea cu mult temperatura de aprindere a combustibilului. El a fost sustinut finaciar de Machinenfabrick Augsburg Numberg Company din Germania. In august 1893, primul model experimental Diesel a putut sa mearga prin putere proprie. Diesel a mai imbunatatit timp de inca doi ani motorul sau si in ultima zi a anului a 1896 a putut prezenta un alt model care avea o eficienta mecanica de 75. 6 procente, spre deosebire de masina cu vapori care avea o eficienta de numai 10 procente sau chiar mai putin. Desi fabricarea in cantitati comerciale a intarziat inca un an, pana in 1898 Diesel a ajuns milionar. Motorul sau nu a fost folosit numai la constructia automobilului, ci si in multiple alte scopuri. In 1922 Robert Bosch din Germania a inceput sa lucreze la un sistem de injectie a combustibilului pentru motorul diesel, si pana in 1927 a fost gata noua pompa de injectie.

Cererea pe piata a acestei pompe a fost asa de mare incat nu i se putea face fata. In 1931 au inceput sa fie produse astfel de pompe de injectie si in Franta si Anglia, iar in 1934 si o companie americana sub numele de American Bosh le fabrica. In 1938 a fost intemeiata in Japonia compania Diesel Kiki. De atunci multe alte companii din diverse tari au cumparat licenta de productie a pompei de injectie.

De multe ori ne explicam destinul sau ceea ce se intampla apeland la hazard, la aceasta cauza necunoscuta a unui efect cunoscut. Dar uneori hazardul nu este decat vointa celorlalti sau o porecla a providentei. Cand scriu aceste randuri ma gandesc la ce s-a petrecut in noaptea de 29 septembrie 1913, cand a disparut in imprejurari neelucidate Rudolf Diesel, unul dintre cei mai mari inventatori din domeniul motoarelor.

La ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rudolf Diesel.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 194 cuvinte
Nr caractere:
6 069 caractere
Marime:
23.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
Rudolf Diesel, Fizica
Predat:
la liceu
Sus!