Rezistoare Electrice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Argumentul 3
Cap.1. Generalități 4
Cap.2. Gruparea rezistoarelor 6
2.1. Gruparea serie 6
2.2. Gruparea paralel 7
2.3. Transformarea stea-triunghi 9
2.4. Reprezentarea rezistoarelor 10
Cap.3. Clasificarea rezistoarelor 11
Cap.4. Structură 12
Cap.5. Codul culorilor 13
5.1. Codul culorilor pentru rezistoare- material suport 14
Protecția muncii 18
Bibliografie 21

Extras din referat:

Argumentul

Rezistorul reprezintă o componentă de bază in domeniul electrotehnici și a electronici, fiind una dintre primele componente electrice studiate în cadrul orelor de fizică la disciplina Elemente fundamentale de electricitate.

Am ales această tema datorită importanței deosebită pe care o ocupă rezistoarele electrice in electronica din zilele noastre, crearea unui circuit electric fără rezistoare fiind aproape imposibilă din punctul meu de vedere. De-a lungul istoriei oricât de mult a avansat tehnica si tehnologia circuitelor electrice această componentă care limitează curentul electrică nu a fost niciodată pe deplin înlocuită. O dovadă a importanței rezistorului poate fi și faptul că el se folosește atât în circuitele de curent continuu cât și în cele de curent alternativ. Prezența lui fiind aproape de neînlocuit. Un al doilea motiv pentru alegerea acestei lecții a fost faptul că am avut plăcerea de a lucru cu aceste componente astfel le-am și înțeles modul de funcționare mult mai bine și vasta lor răspândire în electronică, electrotehnică. Le regăsim în cele mai complexe sisteme și circuite și în cele mai simple. Se poate spune că am pus puțin accentul pe codul culorilor dar pentru elevi pasionați de electronică îi ajută să cunoască codul culorilor și să știe să umble cu el.

Opinia mea finală este că aceste componente mici ar trebui să li se acorde o atenție sporită deoarece în această eră sintetizată și comprimată aceste componente mici comandă lucrurile mari.

Cap.1. Generalități

Definiţie:

Rezistoarele sunt elemente pasive de circuit electric a căror funcţionare se bazează pe proprietatea tuturor materialelor conductoare de a opune o rezistenţă la trecerea curentului electric printre ele.

În practică, in locul denumirii de rezistor se mai folosește încă denumirea de rezistență. Proprietatea fizică a materialelor de a se opune intr-o măsură mai mare sau mai mică trecerii curentului electric poartă numele de rezistență electrică.

Rezistorul este componenta electronica de circuit, cu doua borne, care are are proprietatea, potrivit careia, intre tensiunea la bornele lui si curentul care-l parcurge, exista relatia, descoperita de G.S.Ohm si cunoscuta sub denumirea de legea lui Ohm :

Legea lui Ohm se aplică astfel:

PE O PORȚIUNE DE CIRCUIT :

Intensitatea curentului electric printr-o porțiune de circuit este egala cu raportul dintre tensiunea (U) aplicată porțiunii si rezistența electrică a acesteia. Prin legea lui OHM pe o porțiune de circuit

rezultă formula tensiunii electrice (U) :

U = R I , unde R este mărimea rezistorului.

Relația de definiție a rezistenței electrice este :

unde:

R – valoarea rezistenţei rezistorului măsurata în ohmi (Ω);

U – tensiunea electrică aplicată la bornele rezistorului, în volţi [V];

I – valoarea intensităţii curentului ce trece prin rezistor, în amperi [A].

PENTRU ÎNTREGUL CIRCUIT:

Într-un circuit electric simplu fără ramificații, Intensitatea curentului electric este direct proporțională cu tensiunea electromotoare(E) si invers proporțională cu rezistența totală a circuitului.

Observații:

Universitatea: Vasile Alecsandri

Facultatea: Inginerie

Specializare: Mecatronica si robotica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rezistoare Electrice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
2 927 cuvinte
Nr caractere:
17 092 caractere
Marime:
302.60KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!