Rețele Electrice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Putem spune ca un sistem este un model fizic al unui ansamblu de obiecte in care unele reprezinta cauza, iar altele reprezinta efectul. Deci retelele electrice sunt ansambluri de rezistoare sau receptoare din sistem legate in serie, in paralel sau mixt, alimentate de surse (generatoare electrice.

) Societatea moderna industrializata utilizeaza cantitati mari de energie.

In zilele noastre exista o preocupare privind resursele viitorului si a masurilor necesare pentru conservarea lor.

Energia este o marime fizica care se transforma dintr-o forma de manifestare in alta. Una din aceste forme este energia electrica pe care omul incearca sa o obtina datorita avantajelor mari cum ar fi : reversibilitatea ei (posibilitatea de a se transforma in alte forme de energie: calorica, mecanica, luminoasa). Energia electrica se obtine utilizand: carbune, petrol, gaze naturale, energia vantului, apele curgatoare sau combustibili nucleari. Totalitatea instalatiilor necesare pentru producerea, transportul, distributia si consumului de energie electrica se numeste sistem electroenergetic. Complexul de instalatii in care se produce energia electrica poarta numele de centrala electrica.

Centrale electrice pot fi clasice (termocentrale, hidrocentrale si centrale atomonucleare) sau cele neconventionale (eoliene, solare, geotermice). Curiozitati privind productia de energie electrica folosind surse neconventionale : In Franta, la Odeillo, se afla un captator solar de mari dimensiuni prevazut cu o oglinda concava care se misca pentru a focaliza razele solare in scopul producerii energiei electrice.

Tot in Franta se afla singura centrala de mari dimensiuni care utilizeaza forta mareelor in estuarul raului Rance. Turbinele amplasate pe baraj folosesc atat forta fluxului cat si pe cea a refluxului. Aproximativ 10% din electricitatea Noii Zeelande este generata de apele geotermale din centrala Wairakei. Turbinele sunt puse in miscare de apele termale si de aburul subteran.

Prima alimentare publica cu energie electrica a aparut la sfarsitul anilor 1800, avand diferite tensiuni atat in cc cat si ca. Majoritatea organizatiilor producatoare de energie electrica ales si adoptat un standard electric si au instalat retele de cabluri electrice pentru ca energia electrica produsa intr-o zona sa fie folosita in alt loc facand mai fiabila distribuirea acesteia.

Transportul energiei electrice se efectueaza prin intermediul unor retele aeriene care pot fi : de foarta inalta tensiune (peste 400Kw) de inalta tensiune (35-400 Kw) de medie tensiune (1-35 Kw) Retelele aeriene sunt ieftine, iar in cazul cand apar defecte sunt accesibile.

In cadrul retelelor subterane conductoarele sunt legate intre ele prin cutii de inadire sau cutii de dervatie in functie de numarul de cabluri din acest punct de legatura si are ca avantaj siguranta in exploatare. Alimentarea cu tensiune a cosumatorilor se face prin retelele de joasa tensiune sub1000V. Legatura ...

Bibliografie:

- Cristescu D. s.a. Relatia instalatie electroenergetica - mediu si fundamentarea elementelor de impact. Aspecte de compatibilitate electromagnetica, Simpozion Stadiul Actual si Tendinte in Compatibilitatea Electromagnetica si Tehnica Tensiunilor Inalte, Bucuresti, nov.1997.

- SR CEI 479 - 2: 1995 Efectele trecerii curentului electric prin corpul omului, anul1995

- Normativ pentru constructia liniilor aeriene de energie electrica cu tensiuni peste 1000 V, Regia Autonoma de Electricitate - RENEL anul 1996

- Masini electrice si actionari, Mircea Popa, Edy Dumbrava, Constantin Popescu, editura E.D.P. 1977.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele Electrice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 497 cuvinte
Nr caractere:
35 116 caractere
Marime:
296.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
retele electrice, utilizare
Predat:
la liceu
Sus!