Reflexia și refracția luminii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definitia - Reflexia, Refractia luminii, Dispersia, Hipermetropia, Astigmatismul, Miopia, Daltonismul, Prezbitismul Reflexia luminiii este fenomenul de schimbare a directiei de propagare a luminii la suprafata de separare a doua medii, lumina intoracandu-se din mediul in care a venit. Reflexia totala este fenomenul fizic prin care o unda luminoasa este reflectata intr-o alta directie in momentul in care ea loveste un anumit spatiu.

Reflexia are loc de asemenea cand lumina atinge suprafata de separare dintre doua medii. O parte din lumina care atinge suprafata de separare va fi reflectata in primul mediu.

Daca lumina atinge suprafata de separare intr-un unghi atunci lumina este reflectata in acelasi unghi, asemanator cu felul in care o minge sare cand atinge pamantul. Lumina care este reflectata de pe o suprafata plana, cum ar fi suprafata dintre aer si un lac, va forma o imagine in oglinda. Lumina reflectata de pe o suprafata curba poate fi focusata intr-un punct, o linie, sau intr-o zona, acest lucru depinzand de curbura suprafetei.

Fenomenul de dispersie a luminii este fenomenul prin care lumina se imparte in mai multe unde reflexive. Unda la intalnirea unui obstacol, lumina se imparte in mai multe unde sau isi schimba directia de unda.

In miopie vederea la distanta este slaba. Apare rar la copiii de varsta mica, fiind mai frecventa la copiii mai mari si la adolescenti, mai ales daca cineva din familie sufera de miopie (in foarte multe cazuri miopia se mosteneste). Se vindeca cu lentile divergente.

Hipermetropia Este tulburarea de vedere care impiedica vederea clara a lucrurilor aflate in apropiere. Este foarte frecventa la copii. Se vindeca cu lentile convergente.

Astigmatismul Se traduce prin vederea unor linii mai clare decat a altora.

Daltonismul Consta in incapacitatea unor persoane de a distinge culorile, indeosebi rosu si verde. Nu se trateaza.

Prezbitismul Consta in pierderea elasticitatii cristalinului. Se vindeca cu lentile convergente.

p? + p ? = f?

p-distanta obiect-lentila p -distanta imagine-lentila Pentru a construi imaginea unui obiect intr-o lentila se construieste imaginea fiecarui obiect.

Pentru a construi imaginea unui punct se duc raze incidente si se aplica legile refractiei. a) Lentile convergente b) Lentile divergente Refractia luminii Refractia este schimbarea directiei luminii la trecerea acesteia dintr-un mediu transparent in altul. Fiindca lumina calatoreste cu viteze diferite in medii diferite, ea trebuie sa-si schimbe viteza la trecerea dintr-un mediu in altul. Daca un fascicol de lumina atinge aceasta suprafata intr-un unghi, atunci lumina de pe partea facicolului care atinge prima suprafata de separare este fortata sa incetineasca sau sa-si mareasca viteza inainte ca lumina de pe cealata parte sa atinga noul mediu.

Acest lucru determina indoirea, sau refractarea, fascicolului la suprafata de separare. De exemplu lumina reflectata de un obiect aflat sub apa trece ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reflexia si refractia luminii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
903 cuvinte
Nr caractere:
4 984 caractere
Marime:
9.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
reflexie, refractie
Predat:
la gimnaziu
Clasa:
a 7-a
Sus!