Cuprins referat:

Provenienta
Cum poate fi descoperit?
Proprietati
Unde il intalnim?
Pericole
Cum scapam de el?
Bibliografie

Extras din referat:

PROVENIENTA

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din dezintegrarea uraniului. Este prezent în anumite soluri şi poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de convecţie. Radonul este un element chimic cu simbolul Rn şi numărul atomic 86, este al cincilea element chimic radioactiv descoperit. A fost descoperit in anul 1900 de către Friedrich Ernst Dorn. Face parte din grupa gazelor rare. Cresterea concentratiei de radon in atmosferă anuntă apropierea unui cutremur.Radonul este inodor, incolor, insipid, dar la temperaturi scăzute sub punctul de inghet 202 K (−71 °C; −96 °F) are o culoare fosforescentă strălucitoare, care se transformă in galben când temperatura scade şi devine orange-roşu la temperaturi sub 93 K (−180.1 °C; −292.3 °F). La valori normale ale temparaturii şi presiunii, Radonul formează un gas monoatomic cu o densitate de 9,73 kg/m3, de aproximativ 8 ori mai mare decât densitatea atmosferei Pamântului 1.217 kg/m3.Dintre cei 20 de izotopi a Radonului , cel mai stabil izotop este 222Rn.

Radonul este prezent peste tot în roci, în soluri, în apele superficiale si de adâncime, se degaja din materialele solide sau lichide, fiind prezent în aer, în atmosfera pesterilor si a minelor, în atmosfera exterioara cât si în interiorul locuintelor si, de asemenea, în gazele naturale, în concentratii foarte diferite.

CUM POATE FI DESCOPERIT?

Daca se locuieste intr-o zona de risc, mai jos de al doilea etaj, este important pentru orice proprietar al caselor sa verifice nivelul de radon prin intermediul unui control. Acesta dureaza pana la un an de zile si se efectueaza prin intermediul unor instrumente speciale, ce pot detecta radiatiile gazului: pentru a sti cum se depisteaza, se pot contacta diverse firme din teritoriul respectiv, ce efectueaza preventii ambientale.

Conform recomandarilor la nivel european, maximum valorii radonului admis in spatiile de locuit este de 100 Bq/m3. Numarul de dezintegrari pe secunda se pot masura in Bq (Bequerel): 1Bq = 1 dez/sec.

Desi este un gaz foarte periculos el are si un Rol Pozitiv :

Radonul este utilizat in rezolvarea problemelor de geofizica. In acest domeniu mentionam faptul ca în ultimii ani este luata serios în considerare problema utilizarii radonului la prognozarea unor cutremure de pamant.

♦ Ce legătura are însă radonul cu cutremurele?

O parte din radonul creat în urma dezintegrării uraniului este acumulat în interiorul pământului (de exemplu în caverne subterane) şi eliberat în momentul în care apar tensiuni, care duc în cele din urmă la producerea cutremurelor.

Ar rezulta deci că o monitorizare a cantităţii de radon în regiunile considerate de risc, ar putea preveni cutremurele, deoarece în preajma unui cutremur cantitatea de radon ar creşte.

♦ Radonul este folosit in exploatarea zacamintelor de uraniu si petrol

♦ Radonul este folosit in cercetarile stiintifice si medicina.

PROPRIETATI

PROPRIETATI ATOMICE (86 protoni / 86 electroni)

Masa atomica: 222 uam

Energie atomica: 0.331 Ergi

Raza atomica: 1.34 Angstrom

Volum atomic: 50.5 cm3mol-1

33 izotopi: de la 196Rn la 228Rn

Izotopi stabili: Nu are PROPRIETATI CHIMICE

Valenta: Zero

Configuratie electronica: 2;8;18;32;18;8

Electronegativitate: Zero

Primul potential de ionizare: 10.7 Volti

PROPRIETATI FIZICE

Stare de agregare: Gaz

Densitate: 0.00973 g cm-3

Punct de topire: -71 ºC

Punct de fierbere: -61.8 ºC

Energie de combinare: 2.89 kJ mol-1

Energie de vaporizare: 16.40 kJ mol-1

Caldura specifica: 0.09 J g-1 K-1

Conductivitate termica: 0.0000364 W cm-1 K-1

Observații:

UNIVERSITATEA MARITIMA CONSTANTA

FACULTATEA ELECTROMECANICA NAVALA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Radonul.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Marime:
228.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Profesorului:
Argintaru Danut
Sus!