Punctul eutectic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un eutectoid sau o mixtura eutectoida este o mixtura in doua faze la o compozitie care are cel mai scazut punct de topire, unde fazele se cristalizeaza simultan din solutia topita la aceasta temperature scazuta. Raportul potrivit de proportie al fazelor pentru a se obtine un eutectoid este identificat prin punctual eutectic din diagrama fazoriala. Termenul vine din grecescul eutektos, care inseamna usor de topit. Diagrama fazoriala din dreapta reprezinta un sistem binar simplu alcatuit din doua componente, A si B, care au un punct eutectic.

Diagrama fazoriala traseaza o concentratie relativa a componentelor A si B de-a lungul axei X, si al temperaturi de-a lungul axei Y. Punctul eutectic este punctul in care fazele lichide trec direct in cele solide a + ss (formele solide pure A si B), reprezentand temperatura minima de topire al oricarui aliaj posibil al componentelor A si B. Temperatura ce corespunde acestui punct se numeste temperatura eutectica.

Nu toate sistemele de aliaj binare au un punct eutectic, cum ar fi acelea care formeaza o solutie solida in toate concentratiile, cum ar fi sistemul aur argint.

Produsele solide a unei transformari eutectoide pot fi des identificate datorita structurilor lamelare opuse structurii dendritice frecvent intalnite in solidificarea non-eutectica. Aceleasi conditii care forteaza materialul sa formeze lamele pot forma de asemenea un solid amorf daca materialul este fortat la extrem. Termenul este frecvent utilizat in metalurgie pentru a descrie aliajele cu doua sau mai multe componente care au o anumita concentratie specificata in punctul eutectic.

Cand un aliaj non-eutectic ingheata, o componenta a aliajului se cristalizeaza la o temperatura iar cealalta se va cristaliza la o temperatura diferita. Folosind un aliaj eutectic mixtura va ingheta la o singura temperatura. De aceea un aliaj eutectic are un punct de topire fix, iar un aliaj non-eutectic manifesta un punct de topire maleabil. Transformarea de faza ce survine in timpul inghetarii unui aliaj poate fi inteleasa folosing diagrama fazoriala, desenand o linie verticala, de la faza lichida pana la faza solida, fiecare punct de-a lungul liniei aratandu-ne o compozitie la o temperature data. Aliaje eutectice pentru sudura, compuse din cositor (Sn), plumb (Pb), sau cateodata argint (Ag) sau aur (Au). Aliaje de turnare, cum ar fi aluminiu silicon si fier turnat (la o compozitie eutectica de austenita-cementita in sistemul de fier-carbon). Lipirea, unde difuzia poate elimina elementele de aliaj din articulatie, in asa fel incat topirea eutectica poate fi posibila doar foarte devreme in procesul de lipire. Reactii de temperatura in Wood s metal si Field s metal pentru stropitori de foc.

Inlocuitori de mercur non-toxici, cum ar fi galinstanul.

Ochelari experimentali metalici, cu foarte mare putere si rezistenti la corodare.

Aliaje eutectice de sodium si potasiu (NaK) care sunt lichide la temperatura camerei si folosite ca ...

Bibliografie:

- Mortimer, Robert G. (2000). Physical Chemistry. Academic Press. ISBN 0125083459.

- Reed-Hill, R.E.; Reza Abbaschian (1992). Physical Metallurgy Principles. Thomson-Engineering. ISBN 0534921736.

- Easterling, Edward (1992). Phase Transformations in Metals and Alloys. CRC. ISBN 0748757414.

- Askeland, Donald R.; Pradeep P. Phule (2005). The Science and Engineering of Materials. Thomson-Engineering. ISBN 0534553966.

- Mortimer, Robert G. (2000). Physical Chemistry. Academic Press. ISBN 0125083459.

- Reed-Hill, R.E.; Reza Abbaschian (1992). Physical Metallurgy Principles. Thomson-Engineering. ISBN 0534921736.

- Easterling, Edward (1992). Phase Transformations in Metals and Alloys. CRC. ISBN 0748757414.

- Askeland, Donald R.; Pradeep P. Phule (2005). The Science and Engineering of Materials. Thomson-Engineering. ISBN 0534553966.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Punctul eutectic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
805 cuvinte
Nr caractere:
4 776 caractere
Marime:
21.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
temperatura, punct critic
Predat:
la liceu
Sus!