Procesul de vaporizare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vaporizarea apei in cazan este strans legata in fluxul de caldura care trece prin peretele tevilor vaporizatoare. Acesta este determinat de diferenta de temperatura intre peretele tevii si apa care circula in interiorul ei, precum si de rezistenta fata de schimbul termic global prin perete. Coeficientul de convectie termica, de la peretele interior al tevilor de apa de fierbere, este unul din factori. Se depinde de modul de vaporizare. Acestea pt fi caracterizate grafic ca in figura 2 pentru un tub incalzit prin care curge agentul termic.

Fiecare punct al graficului reprezinta un anumit regim de functionare al tubului. In abscisa este trecuta diferenta de temperatura, tp - tj intre perete si agentul termic.

La diferenta de temperatura, carora le corespunde un flux termic.

La diferenta de temperatura carora le corespund fluxurile termice, de pe portiunea A-B a curbei reprezentativ aparatului de caldura este prea mic pentru a se realiza vaporizarea apei.

Fluxurile termice reprezentate prin punctele de pe portiunea B-S produc un fenomen de fierbere locala.

Fluxurile termice corespunzatoare portiunii S-C sunt suficient de mari pentru a produce bule de vapori, respectiv vaporizarea in intreaga masa a apei.

Vaporizarea descrisa numita globular este caracterizata printr-un coeficient de transfer termic foarte ridicat. Din acest motiv diferenta de temperatura intre perete si fluid este mica. Cand fluidul termic este mai mare, bulele de vapori de pe peretele tubului formeaza o particula de abur coeficient de transfer termic scazut. Pentru portiunea C-D fiecare are un caracter de tranzitie. Punctul C se numeste punctul de deviere de la vaporizarea globala, iar punctul D, in care fierberea devine net. Temperatura peretelui tubului creste foarte repede. Intre punctele D-E vaporizarea peliculara este nestabila, iar pentru punctele situate dupa E este stabila. Se subliniaza faptul ca in figura 2 se corecteaza natura fierberii in functie de marimea fluidului termic.

Se observa ca la vaporizarea peliculara, temperatura peretelui tevii este ridicata si astfel materialul este puternic solicitat.

Este posibil ca la cresterea fluxului termic peste linia de calcul, solicitarea sa creasca pana la o valoare care sa determine fisurarea tevii.

Fisurarea in zona C D E nestabila este de asemenea periculoasa prin variatia oscilatorie a solicitarii care are ca efect determinarea stratului protector de magneziu de pe suprafata interioara a tevii.

Cazanele de abur la care circula numai o parte din apa dea-lungul suprafetei de incalzire se transforma in apa, iar restul in abur, iar restul de recirculat, se numeste cazane cu circulatie multipla. Daca intreaga cantitate se transforma in abur, atunci cazanul se numeste cu circulatie unica sau cu strabatere fortata.

La cazanele cu circulatie multipla se realizeaza prin conceptie o vaporizare globulara. La cazanele cu strabatere fortata se produce in ultima parte a vaporizatorului, vaporizarea de natura ...

Bibliografie:

1. Iliescu V. - ,,Manualul mecanicului cu cazanul de abur"

Editura EDP - Bucuresti 1963

2. Gheorghiu Stefan - ,,Cazane de abur"

Editura Tehnica - Bucuresti 1966

3. Popa I. - ,,Reparatia cazanelor"

Editura Tehnica - Bucuresti 1982

4. Panoiu A. Nicolae - ,,Cazane de abur"

Editura Tehnica - Bucuresti 1982

5. PE 914/89 - ,,Norme de protectie a muncii"

Bucuresti 1990

6. Teodor Popa, Virgil Musatescu, Liliana Marinus - ,,Instalatii termoenergetice

Editura Didactica si Pedagogica - Bucuresti 1988

7. Voinea Eugen - ,,Instalatii termice din centralele electrice

Editura Didactica si Pedagogica - Bucuresti 1982

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesul de vaporizare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 314 cuvinte
Nr caractere:
17 137 caractere
Marime:
17.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
vaporizare, temperatura
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!