Principiul de funcționare al aparatelor medicale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Tensiometrul 3
Termometrul 8
Electrocardiograma 10
Ecograful 15
Glucometrul 18
Pedometrul 20
Aerosolul 22

Extras din referat:

TENSIOMETRUL

Tensiometrul clasic

Un tensiometru clasic are urmatoarele componente:

Manseta - se infasoara in jurul antebratului si are o camera interioara in care poate fi pompat aer

Pompa - umfla cu aer manseta astfel incat, prin apasare, aceasta din urma determina pentru cateva secunde oprirea fluxului sanguin din artera bratului pe care este montata.

Valva - permite eliberarea aerului din manseta cu o anumita viteza, reglabila, acest lucru determinand scaderea presiunii asupra bratului pacientului si reluarea fluxului sanguin.

Cadranul - se poate folosi un cadran rotund de tipul celor folosite la ceasurile clasice sau o coloana cu mercur pentru a inregistra tensiunea masurata.

Stetoscopul - este utilizat pentru a asculta sunetul facut de sange atunci cand curge prin artera. Valoarea tensiunii sistolice este acea valoare indicata pe cadran atunci cand se aude primul sunet puternic determinat de sangele care incepe sa curga prin artera. Pe masura ce aerul iese din manseta prin valva si se reduce presiunea asupra mainii, se urmareste sunetul din stetoscop si in momentul in care sunetul nu se mai aude, se inregistreaza tensiunea diastolica.

Cum se masoara tensiunea arteriala folosind tensiometrul clasic

Principiul care sta la baza masurarii tensiunii arteriale prim metoda clasica este simplu. Bratul pacientului este infasurat cu manseta, se pompeaza aer in manseta pana cand presiunea din manseta (vizibila pe cadran) este mai mare decat presiunea diastolica si produce comprimarea vaselor de sange pana la oprirea completa a fluxului sanguin in brat.

Cu ajutorul stetoscopului, se asculta zgomotul produs de curgerea sangelui prin vasele de sange. In momentul in care manseta este umflata cu aer la presiunea cea mai mare, zgomotul curgerii sangelui nu se mai aude deloc deoarece acesta nu curge. Apoi se desface incet valva pentru a permite iesirea lenta a aerului din manseta si scaderea presiunii.

Cel care face masurarea presiunii arteriale trebuie sa fie atent la valoarea afisata pe cadran atunci cand incepe sa se auda primul sunet de puls in stetoscop. Acela este momentul in care presiunea sistolica invinge presiunea din manseta si este valoarea presiunii sistolice. In momentul in care in stetoscop nu se mai aude sunetul pulsului, inseamna ca s-a trecut de valoarea presiunii diastolice si valoarea de la care nu s-a mai auzit pulsul este valoarea presiunii diastolice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principiul de Functionare al Aparatelor Medicale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 961 cuvinte
Nr caractere:
32 659 caractere
Marime:
407.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Profesorului:
Mateescu Cornel
Sus!