Ochiul Uman Instrument Optic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din punct de vedere anatomic, ochiul este, dupa cum se stie, un organ deosebit de complex, servind la transformarea imaginilor geometrice ale corpurilor in senzatii vizuale. Privind insa numai din punctul de vedere al opticii geometrice, el constituie un sistem optic format din trei medii transparente: umoarea apoasa, cristalinul si umoarea sticloasa (sau vitroasa): Ochii sunt oganele vazului. Putem vedea obiectele pentru ca razele solare sunt reflectate de acestea si intra in ochi.

Celulele fotosensibile din fundul ochilor trimit informatiile la creier, care le interpreteaza ca imagini. Fiecare ochi vede obiectele dintr-un unghi diferit pentru a ne ajuta sa vedem tridimensional (vedere stereoscopica) Razele solare intra in ochi printr-un orificiu numit pupila. Trec printr-un strat transparent numit cornee si printr-o lentila numita cristalin. Ochii nostri transforma lumina reflectata de un obiect intr-o imagine recunoscuta de catre creier. Partea din fata a ochiului este o lentila convexa convergenta. Ea focalizeaza razele de lumina, astfel incat formeaza o imagine pe un strat in partea din spate a ochiului, numita retina. Imaginea formata este intoarsa, dar creierul nostru corecteaza lucrul acesta astfel incat vedem lucrurile drepte.

Retina contine receptori fotosensibili numiti celule cu bastonase celule cu conuri. Acestea transforma impulsurile nervoase care circula catre creier de-a lungul nervului optic. Creierul interpreteaza aceste impulsuri ca o imagine, pe care o si intoarce in pozitia corecta.

Fiecare ochi are circa 125 milioane de celule cu bastonase si 7 milioane de celule cu conuri. Celulele cu bastonase detecteaza doar albul si negrul, dar functioneaza bine si in lunima slaba. Cele cu conuri vad culorile, dar au nevoie de lumina pentru aceasta.

In ochi sunt trei tipuri de celule cu conuri, unele sensibile la lumina rosie, altele la lumina verde si altele la lumina albastra. Fiecare tip raspunde diferit, in functie de culoarea la care ne uitam.

Daltonistii nu pot vedea culorile bine pentru ca unele celule cu conuri nu functioneaza corespunzator.

DIMENSIUNEA PUPILEI Irisul colorat contine muschi radiari si circulari care ii controleaza dimensiunea si cantitatea de lumina care intra in ochi.

In lumina slaba, muschii radiari se contracta. Astfel, pupila se largeste si permite unei mai mari cantitati de lumina sa intre. In lumina puternica muschii circulari se contracta protejand ochiul de la orbire.

Vederea clara Cand lumina vine de la un obiect si intra in ochi, razele sunt reftactate de catre cornee si cristalin. Punctul in care se intalnesc razele se numeste focar. Daca se focalizeza pe retina, tot ce se vede este clar si neted. Cristalinul isi schimba forma cand ne uitam la un obiect de la diferite distante. Astfel, razele sunt reflectate si imaginea este in continuare in focar. VEDERE PERFECTA MIOPII nu pot vedea bine obiectele de la distanta. Ei au globuri oculare cu diametru mare si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ochiul Uman Instrument Optic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
648 cuvinte
Nr caractere:
3 332 caractere
Marime:
51.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
optica, OCHI
Predat:
la liceu
Sus!