Motorul cu explozie în patru timpi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In anul 1860, trecatorii de pe strazile Parisului au avut ocazia sa vada un nou gen de trasura fara cai. Nimeni nu i-a acordat insa nici o atentie. Mergea prea incet.

Totusi, avea ceva curios sau mai bine zis nu avea. Nu avea nici cos, nici cazan, nici sofer (chauffeur) ocupat sa alimenteze permanent cu carbuni clasicul cazan de la spatele carutei. Se parea ca noul vehicul merge fara apa si fara foc, cu toate ca facea o galagie infernala, pufaind ingrozitor si imprastiind in rastimpuri adevarati nori de fum rau mirositor peste linistitele strazi ale Parisului.

Trasura aceasta era opera lui Jean Etienne Lenoir si se baza pe principii cu totul noi: in loc sa umple cilindrul pistonului cu aburi de apa comprimati, Lenoir inlocuia aburul cu unamestec de aer si de gaz aerian.

Producea apoi, in cilindru, o scanteie electrica; amestecul exploda, iar dilatarea brusca a gazelor actiona pistonul. Acesta era intr-adevar un motor cu explozie! Mai tarziu, Lenoira inlocuit gazul aerian cu petrolul. In septembrie 1863, el facea o plimbare cu noua sa masina, prima din istorie, in care functiona un motor cu explozie alimentat cu petrol.

Iata ce scria, cativa ani mai tarziu, acest modest inventator: Am facut, in 1863, o masina automobila cu care, in luna septembrie, ne-am dus la Paris la Joinville-le-Pont (18 km. -N. A) intr-o ora si jumatate. Masina era grea; motorul, avand o putere de un cal si jumatate, facea o suta de turatii pe minut, iar volanul era destul de greu. Era departe de cele 700-800 turatii ale micilor motoare de azi. Intr-adevar motorul lui Lenoir era imperfect, necesita o mare cantitate de petrol si apa si mergea foarte incet.

Dar iata ca Beau de Rochas, alt inginer francez, descopera solutia problemei: Dupa ce cilindrul aspira amestecul de gaze si aer - a spus el - amestecul trebuie intai comprimat si numai dupa aceea detonat (facut sa explodeze), iar apoi gazele arse trebuie evacuate. Aceasta constatare a insemnat nu mai putin decat descoperirea ciclului functional, respectiv a motorului in patru timpi! Beau de Rochas nu era insa in masura sa-si puna la punct inventia. El locuia la Vincennes si lucra la Paris, la un constructor de aparate fizice. Neavand cele trei parale zilnice pentru un bilet de mnibuz, trebuia sa faca drumul pe jos, atat vara, cat si iarna.

Siegfried Marcus, mecanicul din Mecklenburg, prezinta in 1875, la Viena, un car cu motor: o forma perfectionata a masinii lui Lenoir. Marcus folosea primul benzina in loc de gaz aerian sau petrol.

In anul 1877, Nikolaus August Otto din Koln construieste, pe baza ideilor lui Beau de Rochas, un motor cu explozie in patru timpi. Motorul lui Otto insa, cu toate ca a avut mare succes, nu a putut fi utilizat decat in fabrici. Era prea greoi si nu putea fi montat intr-un vehicul. Firma Otto si Langen a construit in cativa ani mii de motoare. Utilizarea lor fusese limitata din cauza combustibilului - gazul aerian - si nu puteau fi folosite decat in apropierea fabricilor de gaz ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motorul Cu Explozie In Patru Timpi
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 100 cuvinte
Nr caractere:
5 744 caractere
Marime:
10.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Predat:
la gimnaziu
Sus!