Mișcarea de translație și de rotație

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un corp solid executa o miscare de translatie daca oricare ar fi doua puncte ale sale segmentul care le uneste se deplaseaza paralel cu sine insusi.

Un corp solid executa o miscare de rotatie in jurul unui punct, daca oricare punct al sau executa o traiectorie circulara in jurul punctului respectiv.

Un corp solid este in echilibru de translatie daca rezultanta fortelor care actioneaza asupra lui este egala cu zero.

Un corp care este in echilibru de translatie, fie este in repaus, fie se misca rectiliniu si uniform.

directia fortei.

punct de aplicatie al fortei.

r vector de pozitie al fortei Vectorul de pozitie uneste centrul de rotatie cu punctul de aplicatie al fortei.

M- momentul fortei (marime vectoriala) Unitate de masura: [M]SI =[F]SI [b]SI = N m Conditia de echilibru la rotatie Suma momentelor fortelor care rotesc corpul intr-un sens este egal cu suma momentelor fortelor care rotesc corpul in celalalt sens.

Forta marime vectoriala Efectele interactiunii Interactiunea reprezinta actiunea reciproca a unui corp asupra celuilalt.

Efectele: statice- deformari elastice si plastice : dinamice- modificarea caracteristicilor miscarii: -marirea sau micsorarea vitezei - schimbarea directiei de miscare - schimbarea sensului de miscare -trecerea din repaus in miscare sau invers FORTA este o marime fizica vectoriala care caracterizeaza taria interactiunii dintre corpuri.

Notatie: F Unitate de masura: [F]SI = 1N Instrument de masura: dinamometru Orice marime fizica vectoriala se reprezinta printr-un vector; Compunerea fortelor 2 forte sunt concurente daca au acelasi punct de aplicatie; 2 forte sunt paralele daca suporturile (directiile) celor 2 forte sunt paralele.

Compunerea a 2 forte concurente R- rezultanta fortelor este o forta care inlocuieste cele 2 forte si are acelasi efect asupra corpului ca si cele 2 luate impreuna.

pentru a se construi rezultanta fortelor se aplica regula paralelogramului: : se construiesc paralele la cele 2 forte prin varful celeilalte Principiul actiunii si reactiunii Daca un corp actioneaza asupra altui corp cu o forta numita actiune, atunci cel de-al doilea corp va actiona asupra primului cu o forta numita reactiune, egala in modul si de sens opus primei.

Proprietatile actiunii si reactiunii sunt 2 forte care apar in pereche; actioneaza pe corpuri diferite; sunt egale in modul; actioneaza pe aceeasi directie.

Tipuri de forte Greutatea: este forta cu care orice corp este atras de Pamant.

G = mg g = acceleratia gravitationala modul: G = m g directia: verticala (directia firului de plumb) sens : spre centrul Pamantului punct de aplicatie : centru de greutate Forta elastica : este forta care actioneaza asupra unui corp deformat si care tinde sa aduca corpul la forma si dimensiunile initiale.

lo = alungirea resortului ?l = l - lo Fe = forta elastica F = forta ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Miscarea de translatie si de rotatie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
609 cuvinte
Nr caractere:
3 491 caractere
Marime:
39.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
translatie, miscare
Predat:
la liceu
Sus!