Microscopul Optic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Plecand de la legile geometrice ale reflexiei si a refractiei au fost inventate numeroase instrumente optice (lupa, ochelari, microscop, telescop) pentru a mari capacitatea de vedere a ochiului liber, cu alte cuvinte, pentru a-l ajuta sa vada ceea ce este pre mare sau prea mic. Lentila convexa sau concava este elementul de baza a tuturor acestor instrumente. Aceasta bucata de sticla sau de plastic, cu suprafetele curbate, modifica traiectoria razelor de lumina care o traverseaza. Lentila redirectioneaza razele de lumina venind de la un obiect, formand o imagine.

- Lentilele convexe :

Lentila convexa este mai grosa in centru decat pe margini. Lupa este o lentila convexa. Ea are un efect de convergenta: concentreaza intr-un punct razele luminoase paralele care o strabat. Acest efect poate fi demonstrat printr-un experiment foarte simplu. Lumina soarelui se propoga sub forma de raze paralele. Daca pe traiectoria acestora plasam o lupa, razele se vor aduna formand o mica pata luminoasa pe care o putem vedea pe o foaie de hartie asezata la o distanta potrivita. Aceasta pata nu este altceva decat imaginea soarelui. Atunci cand un obiect este situat la mica distanta de o lentila convexa, aceasta va da o imagine marita a respectivului obiect. Astfel pe un ecran putem proiecta imaginea marita a unui diapozitiv. O lentila convexa se caracterizeaza prin capacitatea de a mari o imagine.

- Lentilele Concave :

Mai subtire in centru decat pe margini, lentila concava va produce un efect de divergenta: razele de lumina paralele care o strabat vor fi deviate astfel incat sa se departeze unele de altele, ca si cum ar proveni dintr-un punct situat in spatele lentilei. Observatorul care priveste un obiect printr-o lentila concava vede o imagine a acestuia mai mica decat este ea in realitate. Aceasta imagine nu poate fi proiectata pe o foaie de hartie. Ea se formeaza in ochiul observatorului. O astfel de imagine se numeste imagine virtuala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Microscopul Optic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
925 cuvinte
Nr caractere:
4 854 caractere
Marime:
23.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
lentila, lumina, optica
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Sus!