Microscopul Fotonic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Microscopul fotonic aparat tehnic de marit care foloseste fotonul ca sursa de radiatie. Puterea de rezolutie maxima este de 0, 2u si nu poate fi depasita din cauza lungimii mari de unda a fotonului.

talpa (piciorul) asigura stabilitatea aparatului si contine: sursa de lumina, oglinda proiectoare si diafragmul.

coloana - este atasata la picior si contine: platina (masuta) dispozitivul pe care se fixeaza preparatul de examinat.

tubul are montate la extremitatea superioara sistemul ocular si la extremitatea inferioara sistemul obiectiv.

revolverul format din discul mobil, pe care se monteaza obiectivele cu puteri maritoare crescande si discul fix, atasat in partea inferioara a tubului.

dispozitivul de punere la punct format din viza macrometrica (miscari grosiere si rapide) si viza micrometrica (miscari reduse si lente). partea optica este formata din: sistemul ocular doua lentile montate intr-un tub metalic ce se introduce in partea superioara a tubului (5x, 7x, 10x si 15x). sistemul obiectiv asociatie de lentile montate intr-un tub metalic ce se ataseaza la capul revolver (6x, 10x, 20x, 40x si 90x) sursa de fotoni si dispozitivul de transmisie cuprinde: sursa de lumina - bec de 6V, alimentat de la transformator.

dispozitivul de transmisie oglinda plana cu rolul de a orienta razele luminoase in axul optic.

condensorul de lumina sistem de lentile, montat sub platina, cu rolul de a focaliza lumina pe preparat.

tehnica de lucru: se pune in functiune sursa de lumina; se aduce in axul optic obiectivul 10x; se coboara condensorul pana la obtinerea unei lumini uniforme si de intensitate mare; se fixeaza lama portobiect pe platina, cu ajutorul valetilor; cu ajutorul vizei macrometrice, se coboara tubul pana la o distanta mai mica de 16mm (distanta focala a obiectivului 10x); se fixeaza distanta interpupilara prin apropierea sau indepartarea celor doua oculare; privind prin ocular, se ridica tubul cu ajutorul vizei macrometrice pana cand apare imaginea. Prin miscarea vizei micrometrice se obtine o imagine clara si luminoasa. (imaginea se cauta prin urcarea tubului deoarece prin coborare se poate sparge lama sau deteriora lentila frontala a obiectivului); in timpul examinarii se va tine in permanenta mana pe viza micrometrica, in vederea mentinerii unei imagini clare in timpul deplasarii campului; cu ajutorul celor doua vize de pe partea laterala a platinei se va misca lama cu preparatul pentru a se examina in totalitate; se roteste revolverul pentru a aduce in axul optic celelalte obiective (20x, 40x, 90x). la utilizarea obiectivului 90x (cu imersie) se ridica la maximum condensatorul si se deschide complet diafragmul iris; pe preparatul fixat se pune o picatura de ulei de cedru si se coboara tubul pana cand lentila frontala a obiectivului a facut contact cu picatura de ulei.

se ridica tubul 1 2 cm, se da jos lama si se indeparteaza uleiul de cedru de pe ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Microscopul Fotonic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
558 cuvinte
Nr caractere:
3 012 caractere
Marime:
229.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
microscop, fotoni
Predat:
la liceu
Sus!