Magentism și electromagnetism

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Curentul electric poate devia un ac magnetic. Acest lucru a fost demonstrat de un fizician danez, Cristian Oersted (1777-1851), in 1820. El a fost primul care a stabilit legatura care exista intre electricitate si magnetism. In 1831, fizicianul englez Michael Faraday (1791- 1887) a facut experienta inversa: el a demonstrat ca miscarea unui magnet poate produce un curent electric. Inventator si pasionat al experimentelor, el a pus bazele unei noi stiinte, electromagnetismul, care studiaza actiunile reciproce ale electricitatii si magnetismului. Un magnet atrage pilitura de fier, de nichel si de cobalt sau a altor substante care au in componenta aceste metale. Aceste trei metale, numite si feromagnetice, sunt singurele care au aceasta proprietate. Mai mult, daca punem o bucata de metal feromagnetic in contact cu un magnet, ea va capata proprietati feromagnetice. Magnetizarea se transmite, deci, la distanta si prin contact direct. Zona care inconjoara un magnet si in care se manifesta fortele magnetice se numeste camp magnetic. Un fir conductor drept, strabatut de un curent electric, creeaza in jurul lui un camp magnetic. Daca firul formeaza o bucla, campul magnetic o va strabate. Este ceea ce se intampla cu campul magnetic al unei bare magnetizate, o tija de fier, de exemplu. Pentru a crea un camp magnetic mai intens, putem infasura un fir conductor pe un cilindru. Acest camp poate fi intensificat daca introducem o bara magnetica de-a lungul axei acestui cilindru: acesta constituie principiul de functionare a unei bobine magnetice, sau solenoid, numita si electromagnet. Un electromagnet este un obiect simplu si foarte util, caci permite crearea unui camp electromagnetic oriunde este plasat. El constituie elementul de baza in orice aparat electromagnetic.

La o sonerie electrica, de pilda, un electromagnet actioneaza un ciocan care loveste un clopotel.

Daca curentul electric creeaza un camp magnetic, la randul lui, campul magnetic poate produce un curent electric, numit curent indus. Acesta constituie principiul inductiei electromagnetice.

Anumite generatoare de curent functioneaza pe acest principiu. Ele sunt alcatuite dintr-un magnet care are o miscare oscilatorie in raport cu o bobina: astfel se produce un curent care-si schimba sensul. Aceste generatoare de curent alternativ se numesc alternatoare.

Magnetism si electromagnetism Exista alternatoare de toate marimile, de la cele mici (dinam), folosite la alimentarea farurilor unei biciclete, si pana la uriasele grupuri turbo-alternatoare folosite in centralele electrice.

Motorul electric, o aplicatie a electromagnetismului Cand un fir electric drept, strabatut de un curent, este plasat intr-un camp magnetic, asupra lui actioneaza o forta numita forta electromagnetica. Aceasta forta impinge firul intr-o anumita directie, care depinde de orientarea campului magnetic si de sensul curentului electric. Are loc atunci transformarea energiei electrice in energie ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Magentism si electromagnetism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
801 cuvinte
Nr caractere:
4 210 caractere
Marime:
9.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
magnetism, electromagnetism
Predat:
la gimnaziu
Clasa:
a 8-a
Sus!