Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lumina, este forma vizibila de energie, observabila de ochiul uman, ce este radiata prin miscarea particulelor incarcate energetic. Lumina soarelui contine energia necesara plantelor sa creasca. Plantele transforma energia solara, intr-o forma chimica printr-un proces numit fotosinteza. Petrolul, carbunele si gazele naturale, sun resturi de plante care au trait cu milioane de ani in urma. Energia din aceste combustibile, ce se elibereaza prin ardere, este energia chimica transformata din lumina soarelui. Cand animalele digera alimente (plane sau alte animale) ele de asemenea elibereaza energia depozitata prin fotosinteza.

Oamenii de stiinta au observat ca lumina se comporta ca o particula uneori sau ca o unda alteori. Particulele de lumina se numesc fotoni. Fotonii sunt diferiti de particulele materiale prin faptul ca nu au masa si se misca cu viteza constanta de 300.000 km/s. Undele asociate cu lumina sunt numite unde electromagnetica pentru ca consta in schimbarea campurilor magnetice si electrice.

Spectru electromagnetic se refera la inteaga gama de frecvente si lungimi de unda lae undelor electromagnetice. Lumina traditionala se refera la gama frecventelor care pot fi receptionate si de catre om. Aceste frecvente sunt foarte inalte aproape o jumatate sau trei sferturi dintr-un milion de miliarde Hz. Lungimile lor de unda sunt intre 400-700 nm.

Razele X au lungimi de unda care variaza de la cateva miimi dintr-un nm la cativa nm. Cea mai scurta lungime de unda pe care o poate detecta este lumina albastra inchisa la 400 nm. Cea mai lunga este rosul aprins la aprox. 700 nm. Cele mai multe surse nu radiaza lumina monocromatica. Ceea ce numim lumina alba (ca cea a soarelui) este un amestec al tuturor culorilor din spectru vizibil. Ochiul uman raspunde cel mai bine la lumina de culoare verde cu lungimea de unda 550 nm care este de altfel aproximativ egala cu valoarea stralucirii luminii soarelui la suprafata pamantului.

Refractia luminii reprezinta fenomenul de schimbare a directiei de propagare a radiatiei luminoase incidente la trecerea dintr-un mediu omogen in alt mediu.

Fenomenul de dispersie a luminii este fenomenul prin care lumina se imparte in mai multe unde reflexive. Unda la intalnirea unui obstacol, lumina se imparte in mai multe unde sau isi schimba directia de unda.

LENTILA

In optica, lentila este o piesa realizata dintr-un material transparent (sticla, material plastic, etc.), cu doua suprafete opuse in general curbe, folosita singura sau impreuna cu alte piese similare pentru a concentra sau diverge lumina si a forma imagini ale obiectelor. Lentilele se bazeaza pe fenomenul de refractie a luminii, adica schimbarea directiei de propagare a acesteia la trecerea dintr-un mediu transparent in altul.

In limba romana cuvintul "lentila" provine din franceza, unde lentille insemna initial linte (o planta ale carei seminte au o forma plata usor bombata), iar apoi a fost folosit si pentru a desemna piesa optica avind aproximativ aceeasi forma.

Lentilele, intr-o forma sau alta, sint produse si folosite de om de citeva mii de ani, dar prima mentiune o gasim in Grecia Antica, in comedia "Nephelai" (Norii) a poetului Aristofan, care vorbeste despre o lentila convergenta folosita la a da foc unui obiect concentrind razele soarelui pe acesta. Pliniu cel Batrin (23-79) scrie ca imparatul roman Nero folosea o bucata de smarald cu suprafetele concave pentru a urmari luptele de gladiatori, probabil pentru ca suferea de miopie. Matematicianul persan Alhazen (965-1038) a scris primul tratat semnificativ de optica, in care discuta despre rolul cristalinului ochiului in formarea imaginilor pe retina. Lentilele au inceput sa se raspindeasca abia dupa inventarea ochelarilor, probabil in Italia, la sfirsitul secolului al XIII-lea.

Lentilele se pot clasifica dupa modul in care actioneaza asupra razelor de lumina in:

- lentile convergente, care transforma un fascicul paralel intr-unul convergent;

- lentile divergente, care transforma un fascicul paralel intr-unul divergent.

Cele mai multe lentile au suprafetele sferice pentru ca aceasta forma se realizeaza cel mai usor, dar pentru anumite aplicatii sint necesare suprafete asferice, de exemplu hiperbolice.

Pentru obtinerea unor imagini de buna calitate adesea lentilele se folosesc in

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lumina.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 251 cuvinte
Nr caractere:
12 284 caractere
Marime:
64.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
lumina, fascicul
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!