Louis De Broglie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

S-a nascut in Dieppe (Siene Maritime) fiul cel mai mic al lui Victor, al cincilea duce de Broglie.

In 1960, dupa moartea neasteptata a fratelui mai mare, Maurice, al saselea duce de Broglie, de asemenea fizician, el a devenit al saptelea duce de Broglie.

Nu a fost casatorit. Dupa ce a murit in Louveciennes (Yvelines), a fost urmat ca duce de un var indepartat, Victor-Francois, 8th duc de Broglie.

Initial, a intentionat sa urmeze o cariera de umanist, obtinand prima sa diploma in istorie. Apoi, totusi, si-a intors atentia-probabil sub influenta fratelui sau-spre matematica si fizica. Odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial in 1914, si-a oferit serviciile armatei, in dezvoltarea radio-comunicatiilor. Spre deosebire de fratele sau Maurice, care a fost in principal un fizician experimental, Louis de Broglie a avut mai degraba mintea unui teoretician, decat a unui inginer. Teza de doctorat din 1924, Recherches sur la theorie des quanta, a introdus teoria sa asupra undelor de electroni. Aceasta a inclus teoria dualitatii unda-particula, bazata pe studiile lui Einstein si Planck. Cercetarile sale au culminat in Ipotezele lui de Broglie afirmand ca orice particula in miscare are o unda asociata. El a creat astfel un nou domeniu in fizica: mecania undelor, unind fizica luminii cu cea a materiei. Pentru aceasta a primit Premiul Nobel in Fizica in 1929. Printre aplicatiile teoriei sale se numara descoperirea microscopului cu electroni cu care se obtine o rezolutie mult mai buna fata de cele optice, datorita lungimilor de unda mai scurte ale electronilor comparate cu a fotonilor.

Mai tarziu in cariera sa, Louis de Broglie a incercat sa dezvolte o explicatie cauzala a mecanicii undelor, inmopozitie cu modelele total probalistice care dominau teoria mecanicii cuantelor. Astazi, aceasta explicatie se numeste Teoria de Broglie-Bohm, deoarece a fost definita de David Bohm in 1950. Din 1924, de Broglie a predat fizica toretica la Universitatea din Paris, si din 1932, a ocupat aceasta functia de conducere in acest subiect timp de 30 ani. In afara de lucrul strict stiintific, el a gandit si scris despre filosofia stiintei, inclusiv vloarea descoperirilor stiintifice moderne.

Louis de Broglie a devenit membru al Academiei de Stiinte in 1933, si a fost secretarul perpetuu l academiei din 1942. Pe 12 Octombrie 1944 a fost ales in Acadeia franceza, inlocuind matematicianul Emile Picard. Datorita mortii si inchiderii membrilor academiei in timpul ocupatiei, si a altor efecte ale razboiului, Academia nu a fost capabila sa intruneasca qvorumul de 20 de membri necesari pentru alegerea sa; totusi datorita circumstantelor exceptionale, alegerea unanima de catre 17 membri prezenti a fost acceptata. Intr-un eveniment unic in istoria Academiei, a fost primit ca membru de fratele sau, Maurice, care a fost ales in 1934. UNESCO i-a inmanat primul Premiu Kalinga in 1952 pentru efortul de a populariza cunoasterea stiintifica, si a fost ales Membru a societatii Regale din Londra pe 23 aprilie 1953. In 1961 a ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Louis De Broglie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
570 cuvinte
Nr caractere:
3 179 caractere
Marime:
7.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
Louis De Broglie, fizician
Predat:
la liceu
Sus!