Isaac Newton

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La 25 decembrie 1642, cateva luni dupe ce Galilei murea sub povara unei vieti de recluziune, se nastea Isaac Newton, intr-un satuc (Woolsthorpe) din comitatul Lincoln al patriei lui Shakespeare. Newton avea sa intregeasca si sa codifice in forma definitiva, pentru multe secole, opera inceputa genial de Galilei.

Copilaria lui Newton se petrece pe cand Carol I Stuart se razboia cu Parlamentul si, infrant, era decapitat la Whitehall (1649) de cavalerii lui Cromwell, care, avand conducerea statului, a schimbat radical orientarile politicii engleze. A intors-o de la telurile ei traditionale, inca medievale, depasite de realitatile istorice, de stapanire pe continent, la o politica comerciala, maritima, de initiative indraznete. Urmand, ca stat, intrepiditatea navigatorilor sai, patria lui Newton isi va ocupa repede locul pe care olandezii il luasera fiind harnici si intreprinzatori, dar si pentru ca Anglia lipsea de la indatoririle ei.

Tanarul Newton va cunoaste desigur exaltarea versurilor lui Milton, ce condamna tirania si canta eroul ciudat care a dominat Anglia pana s-o aseze pe drumurile noii sale chemari. Dupa moartea timpurie a lui Cromwell, Anglia, condusa de un nou rege, va continua pe calea deschisa de Cromwell, veghind mereu, geloasa, ca regele sa nu-si depaseasca drepturile. In conflictele care se vor mai ivi, Newton va avea rolul sau, ca reprezentant al universitatii din Campbridge.

Epoca lui Newton urma unei lungi perioade de inflorire intelectuala in Anglia. Stiinta traia in atmosfera creata de Francis Bacon, viguros si eficace apostol al gandirii stiintifice moderne. Dupa unii istorici, cel mai de seama serviciu ce l-a adus stiintei este publicarea cartii cu titlul Noua Atlantida, in care se intrevede un palat al inventiei, un mare templu al stiintei unde toate ramurile stiintei vor fi cultivate, caci din aceasta idee utopica a iesit Societatea Regala din Londra, infiintata in 1662 printr-o charta a regelui. Scopul principal al acestei societati a fost discutarea si criticarea in comun a cercetarilor individuale ale membrilor si apoi publicarea acestor cercetari. Cercetarea stiintifica iese din izolare si intra, cum spuse Wells, in a sa Schita a Istoriei Universale, in cercul cooperatiei si al discutiei, conditrii indispensabile pentru dezvoltarea stiintelor.

Tatal lui Newton, cu acelasi nume biblic ca si fiul, Isaac, era mic proprietar de pamant in Lincolnshire, cu oarecare stare materiala. El moare insa inainte de nasterea fiului sau. Micul Isaac ramane, la 2 ani, singur, in grija unei familii, pentru ca mama sa se recasatoreste cu un Smith din North-Withan. El era un copil plapand si foarte deosebit de ceilalti. La varsta de 12 ani este trimis la colegiul din orasul apropiat, Grantham, in gazda la un farmacist care a lasat oarecare amintiri despre copilul de atunci, elev mediocru, notat la inceput prost printre colegii sai de clasa.

Dupa staruintele unchiului sau, doctor la Trinity Colege din Cambridge, a fost ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Isaac Newton.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 987 cuvinte
Nr caractere:
10 977 caractere
Marime:
13.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
Isaac Newton, Fizica
Predat:
la gimnaziu
Sus!