Instrumente Optice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lumina constituie un sistem fizic foarte potrivit pentru obtinerea, stocarea si transmisia informatiei, precum si pentru comanda diferitelor instalatii, iar instrumentele optice se numara printre cele mai sensibile si mai practice. In ultimele decenii optica a intervenit masiv in aplicatiile tehnice. Instrumentele optice destinate sa formeze o imagine observabila cu ochiul liber sau o imagine reala, prinsa pe un ecran sunt caracterizate prin: prismele optice; pot fi clasificate dupa rolul lor, in trei grupe mari: prisme acomatice, dispersive, de polarizare oglinzile; dupa forma suprafetei reflectante exista: oglinzi plane, sferice, parabolice, elipsoidice, hiperbolice etc.; oglinzile obtinute prin metalizare (vaporizarea in vid a unui metal: argint, aluminiu, aur, platina, cupru, crom, nichel, zinc) pot avea suprafata reflectanta anterioara (deasupra) sau posterioara (in interior), fata de suportul de sticla.

lentilele, in special cele sferice constituiue elemntele optice cele mai importante in constructia aparatelor optice.

Toate instrumentele optice sunt alcatuite din componentele mentionate mai sus plus un sistem de reglaj si un suport. Instrumentele optice principale sunt: lupa, instrument optic cu ajutorul caruia se formeaza imagini marite virtuale microscopul, aparat utilizat pentru studierea obiectelor de marimi extrem de reduse care nu pot fi observate nici cu lupa telescopul, instrument optic folosit de astronomi pentru observarea obiectelor foarte indepartate de Terra aparatul foto, dispozitiv optic folosit pentru a obtine imagini ale obiectelor pe o pelicula.

aparatul de proiectie, proiecteaza imaginile aflate pe un suport transparent.

Lupa Este alcatuita dintr-o lentila convergenta cu distanta focala de cativa centimetri. Lupa se foloseste pentru a mari obiece. Ea da o imagine virtuala, dreapta si marita a obiectului. Acesta se afla intre lentila si focar. Lupa trebuie tinuta cat mai aproate de ochi.

Cum realizeaza lupa impresia de marire a imaginii se arata schematic in figura de mai jos: Microscopul Lupa este adeseori numita microscop simplu, pentru ca este utila in observarea obiectelor mici. Pentru o marire accentuata cu un minimum de deformare a imaginii este folosit un sistem de doua sau mai multe lentile. Un astfel de dispozitiv este numit microscop compus.

Cel mai simplu microscop compus contine doua lentile convexe. Imaginea marita de lentilele obiective este marita mai departe de lentilele ocheanului. Ca si la telescopul astronomic, imaginea este rasturnata, dar acest lucru nu este important la vizualizarea unor monstre minuscule. Multe microscoape compuse au o gama de lentile obiective de diferite puteri.

Telescopul Cand lupele au ajuns la indemana oricui s-a incercat sa se foloseasca cate doua lupe, una peste alta, pentru a obtine o marire mai mare. In timp ce se experimenta acest lucru, cineva a descoperit ca o distanta corespunzatoare intre lentile pot determina imagini ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instrumente Optice - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
821 cuvinte
Nr caractere:
4 887 caractere
Marime:
21.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
optica, instrumente
Predat:
la liceu
Sus!