Instrumente Optice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- Definire
- Caracteristici Optice
- Telescopul
- Lupa
- Microscopul
- Aparatul Foto
- Aparatul De Proiectie

Extras din referat:

Un instrument optic este un ansamblu de lentile, oglinzi si diafragme cu ajutorul caruia obtinem imagini ale diferitelor obiecte.

Axele optice ale pieselor ce constituie instrumentul optic trbuie sa coincida cu axa geometrica a instrumentului, adica sa avem un sistem optic centrat.

Instrumentele optice dau imagini ale obiectelor in care se pot distinge amanunte care nu pot fi observate cu ochiul liber.

Din punct de vedere al naturii imaginilor, instrumentele optice se clasifica in: instrumente care dau imagini reale, cum sunt ochiul, aparatrul fotografic si aparatul de proiectii; aceste imagini pot fi prinse pe un ecran de proiectie, pe o placa sau pe un film fotografic; instrumente care dau imagini virtuale.

Fiind folosite, de obicei, pentru examinarea directa, cu ochiul, a obiectelor.

Aceste instrumente sunt formate din doua parti: un obiectiv indreptat spre obiectul de cercetat si un ocular indreptat spre ochiul observatorului.

Obiectivul este un sistem optic convergent si formeaza o imagine reala a obiectului. Aceasta imagine joaca rolul de obiect pentru ocular care va da imaginea definitiva, virtuala, preluata de ochiul observatorului.

Caracteristici optice: Un instrument optic se caracaterizeaza prin marimi care permit sa se compare intre ele doua instrumente de acelasi tip si deci sa se aleaga cel ce indeplineste anumite cerinte. Aceste marimi sunt: Marirea. Marirea unui instrument este raportul dintre o anumita dimensiune liniara a imaginii (de obicei, lungimea ei) si dimensiunea corespunzatoare a obiectelor.

Notiunea de marire prezinta interes, indeosebi in cazul instrumentelor care produc imagini reale ale caror dimensiuni pot fi masurate.

Puterea. Se numeste putere raportul dintre tangenta unghiului sub care se vede prin instrument un obiect si dimensiunea liniara a obiectului pe o directie perpendicular ape axa optica: Puterea se foloseste mai ales in cazul instrumentelor ce dau imagini virtuale.

Grosismentul. Se numeste grosisment sau marire unghiulara raportul: Puterea separatoare este capacitatea instrumentului de a forma imagini distincte, separate, a duoa puncte vecine ale obiectului. Cu cat valoarea sa este mai mare, cu ata pot fi distinse puncte mai apropiate ale obiectului. Ea poate fi data, fie prin distanta minima intre doua puncte ale obiectului care mai dau imagini diferite in instrument (puterea separatoare liniara), fie prin unghiul minim dintre razele care vin de la doua asemenea puncte (puterea separatoare unghiulara). Dupa corectarea aberatiilor diferitelor piese ce compun instrumentul optic, puterea separatoare depinde numai de fenomenul de difractii a luminii care traverseaza instrumentul.

Instrumentele optice principale sunt: Lupa. Instrument optic cu ajutorul caruia se formeaza imagini marite virtuale Microscopul. Aparat utilizat pentru studierea obiectelor de marimi extrem de reduse care nu pot fi observate nici cu lupa Telescopul. Instrument optic folosit ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instrumente Optice - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 049 cuvinte
Nr caractere:
6 166 caractere
Marime:
35.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
optica, instrumente
Predat:
la liceu
Sus!