Fotografierea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aparatul fotografic este un instrument optic care formeaza pe placa fotografica sau pe film, o imagine reala a obiectului. Piesa optica principala a sa este obiectivul fotografic. Acesta este de obicei un sistem compus din patru sau mai multe lentile, corectate de aberatii (fig. 1). Corectarea aberatiilor la obiectivul fotografic urmareste, in principal, obtinerea unei imagini plane, nedistorsionata, clara, precum si o putere separatoare cat mai mare.

Claritatea imaginii pe placa fotografica P sau pe film se realizeaza prin deplasarea obiectivului O fata de pozitia filmului care este fixa.

Exista o mare varietate de obiective fotografice, de constructii diferite, dupa scopul aparatului (obiective de portret, obiective de mare deschidere pentru peisaj, obiective universale etc. ). Microscopul optic. Pentru observarea obiectelor, ale caror dimensiuni sunt sub cele ce pot fi observare cu ajutorul lupei, se foloseste un alt instrument optic mai complex, numit microscop. Microscopul este format din doua parti principale. Obiectivul, partea indreptata catre obiect, care da imagini reale si ocularul, partea indreptata catre ochi, care da o imagine virtualasi marita a imaginii reale data de obiectiv.

In practica, microscoapele dispun de mai multe obiective si oculare, ce pot fi asezate pe rand in orice combinatii, la capetele tubului microscopului, realizandu-se astfel diverse puteri. Pentru a se putea obtine imagini suficient de luminoase, microscopul este prevazut cu un condensor, care se afla intre sursa de lumina si obiectivul microscopului si care are rolul de a concentra lumina pe preparatul microscopic.

Obiectivul este format din mai multe lentile, dar pe ansamblu este un sistem optic convergent. El este plasat in imediata apropiere a obiectului observat, la o distanta cu putin mai mare decat distanta sa focala.

Microscoapele de cercetare sunt prevazute cu mai multe obiective, prinse intr-o montura care se poate roti. Astfel, poate fi adus in dreptul axului optic principal al sistemului acel obiectiv care asigura marirea dorita.

Pentru imbunatatirea calitatii imaginii (contrast, luminozitate) la microscoapele destinate obtineriii unor mariri foarte mari, intre obiect si obiectiv se pune un strat fin de lichid (de exemplu ulei de cedru). Un astfel de microscop se numeste microscop cu imersie.

Ocularul este un sistem optic convergent. Atunci cand este folosit pentru a furniza imagini virtuale, are o comportare asemanatoare unei lupe. Rolul de obiect il joaca imaginea furnizata de obiectiv.

Unele microscoape sunt prevazute cu oculare de schimb, utilizate pentru a obtine mariri diferite. Majoritatea microscoapelor moderne au o pereche de oculare, pentru a permite observarea binoculara. Cele doua fascicule de lumina se obtin prin impartirea fascicului initial cu ajutorul unei prisme cu reflexie totala.

Sistemul de iluminare Sursa de lumina poate fi artificiala sau naturala. In acest ultim caz, se foloseste o oglinda pentru ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fotografierea
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
933 cuvinte
Nr caractere:
5 012 caractere
Marime:
20.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
lentile, optica
Predat:
la liceu
Sus!