Energia neconvențională a soarelui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Soarele este, fara indoiala, o vasta sursa de energie. Intr-un singur an, el trimite spre pamant de 20. 000 de ori energia necesara intregii populatii a globului. In numai trei zile, pamantul primeste de la soare echivalentul energiei existente in rezervele de combustibili fosili.

In optiunile energetice ale omului, electricitatea si-a castigat un loc privilegiat. Chiar daca unele surse neconventionale sau conventionale de energie pot fi utile direct in instalatii termice sau mecanice, preocuparea de a obtine pe seama lor energie electrica ramane pe primul plan. Dar, dupa cum se stie, conversiile intermediare produc pierderi foarte mari sau sunt limitate prin legi foarte aspre - ciclul Carnot - si astfel dorinta de a ajunge la o conversie directa a unei energii primare in energie electrica este justificata.

Exista o serie de astfel de generatoare, bazate pe fenomene fizice sau chimice mai mult sau mai putin studiate, din care viitorul va retine pe cele mai eficiente sau, poate, pe cele mai ieftine si care folosesc materiale mai raspandite pe pamant.

Printre generatoarele care pot realiza conversia directa a energiei electrice si in care se pun mari sperante, pe primul loc sunt celulele fotovoltaice, numite si celule solare, atunci cand energia primara o reprezinta radiatiile soarelui.

Produsele bune nu trebuie doar sa satisfaca nevoile consumatorului final, ci trebuie, de asemenea, sa fie avantajoase mediului in care produsul va fi folosit. Electricitatea nu face exceptie de la regula. Electricitatea solara poate sa-si aduca o importanta contributie la pastrarea rezervelor de energie ale pamantului si, in acelasi timp poate contribui la incetinirea modificarilor climatice generale: reduce consecintele efectului de sera si ale gazelor poluante din atmosfera.

Costul energiei produse de sistemele fotovoltaice continua sa scada. Oricum, costul energiei fotovoltaice este, in general, mai mare decat al energiei produse in mod conventional. De asemenea, desi costul initial al echipamentului fotovoltaic este mai mare, sunt totusi unele aplicatii in care sistemul fotovoltaic este cel mai eficient din punct de vedere financiar. Numarul sistemelor fotovoltaice creste anual datorita avantajelor oferite. Dintre aplicatiile mai eficiente, trebuie mentionate cele destinate alimentarii consumatorilor izolati, de mica putere, din domenii precum: telecomunicatii, balizaj, protectie catodica, refrigerare, irigatii etc.

Un sistem fotovoltaic bine realizat poate opera neurmarit si necesita o intretinere periodica minima. Economiile provenite din costurile de munca si cheltuielile de transport pot fi neinsemnate.

Un sistem fotovoltaic poate fi proiectat pentru o usoara expandare. Daca cererea de putere ar creste, singurul obstacol care poate interveni in expandarea sistemului fotovoltaic este lipsa spatiului necesar amplasarii modulelor suplimentare; ne referim desigur la lipsa unui spatiu iluminat de soare. Nu necesita un consum suplimentar si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia Neconventionala A Soarelui
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 054 cuvinte
Nr caractere:
6 003 caractere
Marime:
12.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
soare, energie
Predat:
la liceu
Sus!