Electromagnetismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Ce este campul magnetic? Campul magnetic este o forma de existenta a materiei ce apare in jurul magnetilor si al circuitelor parcurse de current electric.

Liniile de camp magnetic sunt linii curbe inchise. sensul conventional: ele ies din polul nord si intra in polul sud, inchizandu-se in interiorul magnetului.

3. Ce este forta electromagnetica si de cine depinde sensul ei? Este forta cu care un camp magnetic actioneaza aspura unui conductor parcurs de curent electric aflat in acel camp. Sensul fortei electromagnetice depinde de sensul curentului electric ce trece prin conductor si de sensul liniilor de camp magnetic.

Fluxul magnetic ce strabate o suprafata aflata intr-un camp magnetic uniform, este o marime fizica scalara numeric egala cu produsul dintre inductia magnetica a campului magnetic si aria sectiunii normale a acelei suprafete.

Motorul electric este format din : Stator : este format dintr-un magnet permanent fix sau un electromagnet.

Rotor : este format dintr-o bobina infasurata pe un tambur ce se poate roti in jurul unui ax, ea alfandu-se intre polii electromagnetici. Capetele conductorului ce formeaza infasurarea rotorului sunt legate la doua lamele metalice semicilindrice (ce intra in alcatuirea colectorului). Colector : mai este format si din doua perii metalice, ce vin in contact cu lamelele colectoare si ele sunt legate la o sursa de tensiune continua.

6. Ce este inductia electromagnetica ? Este fenomenul fizic ce consta in aparitia unor tensiuni electromotoare induse intr-un circuit strabatut de un flux magnetic variabil.

7. Care este regula lui Lenz ? Curentul indus intr-un circuit inchis strabatut de un flux magnetic variabil, are un altfel de sens, incat prin campul magnetic propriu se opune variatiei fluxului magnetic inductor.

8. Ce este alternatorul si din ce este format el ? Alternatorul este un dispozitiv care genereaza tensiune electrica alternativaprin inductie electromagnetica. El este format, la fel ca la motorul electric din : stator, rotor si colector.

statorul este format dintr-un electromagnet fix, ce este alimentat la o sursa de tensiune continua.

In campul magnetic creat de el se roteste rotorul.

rotorul este format dintr-o bobina infasurata pe un tambur cilindric de fier. Ea se poate roti in jurul unui ax ce trece prin centrul ei. Capetele conductorului ce formeaza infasurarea rotorului sunt legate la doua inele metalice ce vin in contact cu 2 perii metalice.

periile si inele formeaza colectorul.

Formula fortei electromagnetice : F=B I L ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Electromagnetismul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
433 cuvinte
Nr caractere:
2 503 caractere
Marime:
7.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
Fizica, electromagnetism
Predat:
la liceu
Sus!