Ecuațiile lui Maxwell

Previzualizare referat:

Extras din referat:

J. C Maxwell dupa ce a studiat cercetariile in electricitate ale lui Faraday a pornit sa formuleze matematic o noua teorie a electricitatii si a magnetismului. El nu s-a putut folosi in demonstratiile sale de relativitate deoarece aceasta nu fusese inca descoperita, structura materiei era un mister iar relatia dintre lumina si electromagnetism nu era inca cunoscuta. In timp ce teoria lui Maxwell s-a dezvoltat termenul ?E/?t apare cu totul natural in formularea sa. El a denumit pe acesta current de deplasare. Maxwell era interesta de campul magnetic in substanta solida ca si in vid sic and vorbeste despre un current de deplasare el include adesea de asemenaea o oarecare sarcina in miscare. Maxwell a gandit spatiul insusi ca un mediu, eterul in cat chiar si in absenta materiei solide curentul de deplasare aparea in ceva. Ecuatiile matematice ale lui Maxwell au fost perfect clare si neabigue si introducerea curentului de deplasare a fost o descoperire teoretica importanta.

Aceste legi sunt scrise pt. campuri in vid in prezenta de sarcina electrica ? si a curentului electric adik a sarcinii in miscare de desnitate J.

Prima ecuatie este legea lui Faraday a inductiei. A doua exprima dependenat campului magnetic de densitatea curentului de deplasare sau rata de variatie a campului electric, is de densitatea curentului de conductie, sau viteza de miscare a sarcinii electrice. A treia este echivalenta cu legea lui Coulomb. A patra exprma ca nu exista surse de camp magnetic cu exceptia curentiilor.

Lipsa de simetrie in aceste ecuatii fata de B si E este in intregime datorita prezentei sarcinii electrice si a curentului electric de conductie. In vid termenii cu ? si J sunt zero si ecuatiile lui Maxwell primesc urmatoarea forma: Aici termenul de current de depalasare este foarte important. Prezenta sa alaturi de analogul sau din prima ecuatiie implica posibilitatea undelor electromagnetice. Recunoscand aceasta Maxwell a continuat sa dezvolte cu success o teorie electromagnetica a luminii.

Putem arata acum ca o perturbatie electromagnetica in deplasrace cu viteza c este compatibila cu ecuatiile lui Maxwell.

Pentru a face aceasta vom descrie un aranjament simplu de campuri electrice si magnetice care reprezinta o perturbatie in deplasare si vom arata ca acestea satisfac ecuatiile lui Maxwell.

La momentul t=0 exisata un camp electric in regiune dintre planele y=0 si y=2a. Aceasta intensitate a campului E are nuam o componenta z si componenta sa z depinde numa de y, in urmatorul fel: La timpul t=0 Dupa cum se indica in figura de mai jos aceasta descrie o distributie in forma de fronton a intensitatii campului maxima in centru in y = a si descrescand liniar pana la 0 in y = 0 si y = 2a. Pt y dat campul este acelasi pt toti x si y. Avem deci camp electric in toata regiunea dintre doua plane paralele. Portinuniile umbrite inseminate 1 si 2 se afla in interiorul acestor plane. Oriunde in afara adica pt y=0 si z=2a campul electric este 0 in acest moment ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ecuatiile lui Maxwell.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 018 cuvinte
Nr caractere:
5 531 caractere
Marime:
22.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
Maxwell, ecuatii
Predat:
la liceu
Sus!