Dezintegrarea radioactivă, legea dezintegrării radioactive

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Radioactivitatea este o proprietate a nucleelor atomice de a se dezintegra spontan prin emisia unor radiatii alfa si gama.

Probabilitatea de dezintegrare a unui nucleu in unitatea de timp este ? si se numeste constanta de dezintegrare.

Unitatea de masura in S. I este s-1 In laborator o sursa S de radioactivitate ? si cu ajutorul unui detector de radiatii care inregistreaza numarul de radiatii ce intra in detector in unitatea de timp, exprimand viteza de numarare R.

Nichelul nu trece direct in starea fundamentala datorita regulilor de selectie, trece intr-o stare mai putin excitata dupa care in starea fundamentala prin dezintegrari gama.

R= (G e s) ?, s factor de schema, G factor geometric. Putem scrie legea de dezintegrare si pentru viteza de numarare: Metodele de masurare a activitatii unei surse radioactive sunt de doua feluri: absolute si relative.

Metodele absolute prezinta metoda geometrica si metoda coincidentelor.

Metoda geometrica presupune o sursa cu o activitate pe care trebuie sa o masuram situata la o distanta fata de detector si determinam viteza de numarare a detectorului. Trebuie sa cunoastem tipul de radionuclid si modul de dezintegrare pentru a sti factorul de schema s. Cunoscand tipul de radiatie emisa si tipul de detector se poate lua din tabele valoarea lui e. Unitatea de masura a activitatii sursei in S. I. este Becquerel (1Bq = descarcare /secunda). Metoda se numeste geometrica deoarece trebuie evaluat dO. Metoda relativa presupune existenta unei surse etalon a carui activitate ? este cunoscuta si vrem sa exprimam activitatea unei surse ?x in functie de activitatea sursei etalon ?e. Se face o masuratoare cu sursa etalon si una cu cea cu activitate necunoscuta in aceleasi conditii geometrice si cu acelasi detector.

Marimi caracteristice: Fig. 6. Graficul dezintegrarii radioactive Fig. 7. Panta dreptei din figura 7. Reprezinta valoarea constantei de dezintegrare.

2. Timpul de injumatatire T reprezinta intervalul de timp dupa care numarul de nuclee ramase nedezintegrate in sursa se reduce la jumatate.

Daca cunoastem ? putem determina timpul de injumatatire. Pentru nuclizii care au timpul de injumatatire relativ mic (de ordinul orelor, zilelor) acesta poate fi determinat direct prin variatia vitezei de numarare in timp.

3. Timpul mediu de viata t viata medie a nuclizilor din sursa radioactiva.

Se defineste ca o medie statistica: Activitatea specifica este utila pentru a prepara surse de activitate data dintr-o sursa mai mare de substanta radioactiva.

Radiatia alfa Radiatia gama Aceste radiatii nu sunt influentate de campul electric sau magnetic. Ele sunt de natura electromagnetica si pot suferi fenomene de reflexie refractie, difractie si interferenta.

Radiatiile gama insotesc dezintegrarile alfa atunci cand nucleul derivat, aflat intr-o stare excitata, revine la starea fundamentala prin emisie de fotoni gama.

Prin emitere de radiatii nucleul isi schimba ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezintegrarea Radioactiva Legea Dezintegrarii Radioactive
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
983 cuvinte
Nr caractere:
5 207 caractere
Marime:
22.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Predat:
la gimnaziu
Sus!