Determinarea Coeficientului De Tensiune

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Structural lichidul este alcatuit din molecule aflate in interactiune reciproca prin forte de atractie si respingere. Aceste forte actioneaza la distanta mica cu aceeasi intensitate intr-o regiune sferica din jurul moleculei numita sfera de interactiune moleculara.

Stratul superficial este realizat din molecule aflate la suprafata lichidului pe o adancime egala cu raza sferei de interactiune moleculara.

Toate moleculele aflate in stratul superficial actioneaza cu forte vertical in jos.

Stratul superficial exercita o presiune interna suficient de mare asupra straturilor de lichid din profunzime.

Moleculele lichidului in general si ale stratului superficial in particular interactioneaza la mica distanta stabilind o ordine locala.

Stratul superficial are proprietati elastice datorita unor forte tangente la suprafata ce se manifesta intre moleculele stratului superficial numite forte de tensiune superficiala. Aceste forte tind sa micsoreze suprafata lichidului.

printr-o marime fizica numita coeficient de tensiune superficiala a lichidului (s). Coeficientul de tensiune superficiala s este numeric egal cu valoarea fortei superficiale raportata la lungimea curbei de contact dintre suprafata libera a lichidului si solidul cu care este in contact.

s = F l Acest coeficient depinde de natura lichidului si de temperatura acestuia.

Materiale necesare stativ cu biureta pahar Berzelius (pentru apa) pahar Erlenmeyer (pentru alcool) apa alcool Mersul lucrarii Se umple biureta cu apa pana la o anumita diviziune. Se alege un anumit volum pentru masuratori. Se va da drumul apoi picatura cu picatura lichidului din volumul respectiv. Se vor efectua trei masuratori numarandu-se de fiecare data picaturile continute in unitatea de volum.

Se vor obtine trei valori iar apoi se va calcula un numar mediu de picaturi. Pentru alcool se va repeta operatiunea pastrandu-se aceeasi unitate de volum.

Se va calcula coeficientul de tensiune superficiala dupa formulele: G1 = Fs1 m1g = s12?r ?1Vg = s1 2?r N1 N1 G2 = Fs2 m2g = s22?r ?2Vg = s22?r N2 N2 ?1 * N1 = s1 s2 = s1* ?1 N1 ?2 N2 s2 ?2 N2 s2 = 0, 072* 810*50 s2 = 0, 1997 N/m 1000*146 Prelucrarea datelor experimentale Zbant Iuliana Cls. a-XI-a C ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Coeficientului De Tensiune
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
395 cuvinte
Nr caractere:
2 399 caractere
Marime:
9.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
tensiune, coeficient
Predat:
la liceu
Sus!