Curentul Electric Staționar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Campul electric este proprietatea spatiului de a permite interactiunea la distanta a corpurilor electrizate.

Intensitatea este raportul dintre sarcina care traverseaza o sectiune transversala a unui corp conductor si intervalul de timp in care este treversata sectiunea respectiva (sarcina care traverseaza in unitatea de timp o sectiune transversala a conductorului). Diferenta de potential dintre 2 puncte date ale unui camp electric trebuie inteleasa ca o cauza a miscarii corpurilor electrizate.

Rezistenta electrica: daca la capetele unui corp conductor de lungime l, si aria sectiunii transversale S, se aplica o diferenta de potential, prin se stabileste un curent electric.

Proprietatea corpurilor de a se opune trecerii curentului electric se numeste rezistenta electrica.

Marimea fizica scalara care masoara aceasta proprietate poarta acelasi nume.

In cazul unui conductor liniar de lungime l si aria sectiunii S rezistenta electrica este proportionala cu lungime conductorului si invers proportionala cu aria sectiunii.

Efectul trecerii curentului printr-un conductor este preponderant termic (conductorul se incalzeste in urma trecerii curentului electric). Efectul termic poarta numele de efect Joule.

Numim curent electric stationar curentul electric a carui intensitate nu se modifica in timp.

Legea lui Ohm pentru o portiune de circuit Daca la capetele unui conductor este mentinuta o diferenta de potential electric intensitatea curentului care se va stabili prin conductor va fi direct proportionala cu marimea diferentei de potential si invers proportionala cu rezistenta electrica a conductorului.

Rezistenta electrica este asociata unui corp numit rezistor.

R Dispozitive generatoare de energie electrica: Dispozitivele care asigura conversia unui tip de energie electrica poarta numele de generatoare electrice.

Generatoarele electrice au un singur rol: mentin intr-un circuit o diferenta de potential constanta la bornele lor.

E = tensiunea furnizata de sursa (tensiunea electromotoare) r = rezistenta interna a sursei Numim cadere de tensiune diferenta de potential inregistrata la bornele unui element dintr-un circuit electric.

Elementele unui circuit electric simplu: sursa de tensiune electromotoare; ghidaje de camp (conductoare); rezistoare electrice; nodul de retea un punct in care se intalnesc minimum trei fire conductoare; latura retelei portiunea cuprinsa intre doua noduri successive; ochiul de retea contur inchis din laturi de retea.

Intensitatea curentului intr-o portiune de circuit: Generatoarele electrice sunt dispozitive care mentin o diferenta de potential la bornele lor pe seama unui consum energetic (transformarea energiei din f. chimici, mecanici sau magnetici) in energie electrica.

Tensiunea astfel mentinuta de sursa poarta numele de tensiune electromotoare.

Rezistorul electric are rolul de a disipa energia electrica sub forma termica.

Diferenta ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curentul Electric Stationar
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
883 cuvinte
Nr caractere:
6 157 caractere
Marime:
36.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
curent, circuite
Predat:
la liceu
Sus!