Corali Cuantici

Extras din referat:

În urma dezvoltării fără precedent a tehnologiei microscopului cu efect de tunel, oamenii de ştiinţă au putut vizualiza pentru prima dată atomii şi chiar structurile subatomice într-o manieră directă.

Un microscop de scanare cu efect de tunel

funcţionează cu o sondă mică ce scanează de-a

lungul unei suprafeţe, detectând variaţiile fluxului de sarcină electrică ce trece între ea şi atomii de pe suprafaţă. Această sondă este fabricată dintr-un

material conductor.(capul ei nu este mai mare

decât 1 atom! ). Aceste variaţii ale fluxului de

sarcină electrică sunt transformate în imagini

ca cele din dreapta.

Principiul de funcţionare al unui asemenea microscop constă în detectarea curentului electronic de tunelare dintre atomii probei analizate şi un vârf conductor, foarte subţire, cu care este înzestrat microscopul. Scanând cu vârful suprafaţa probei şi înregistrând valoarea curentului de tunelare, se poate obţine o imagine de mare rezoluţie a topografiei suprafeţei. 

Echipamentul Microscop de scanare prin efect tunel (STM – Scanning Tunneling Microscope) :

este destinat obtinerii de imagini cu rezolutie atomica prin tehnici de microscopie prin efect tunel (STM) precum si microscopie de forta atomica de tip “tuning fork” si cu cantilever, la temperaturi variabile intre 50 K si 500 K, in conditii de vacuum ultra inalt (UHV).

Echipamentul se va cupla cu Instalatia de epitaxie moleculara (MBE - Molecular Beam Epitaxy) existenta – LAB-10 MBE System producator Omicron, Germania - pentru a forma un singur sistem integrat care sa permită transferul direct al probei între instalaţia de MBE si echipament.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Corali Cuantici.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Marime:
1.85MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!