Conducția electrică în medii gazoase lichide

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Gazele si chiar vaporii metalici sunt izolanti deoarece moleculele si atomii fiind neutre, nu constituie purtatori de sarcina mobili. Gazele devin conductoare daca reusim sa cream suficienti de multi purtatori de sarcina mobili, pentru ca, curentul pe care-l realizam sa poata fi detectat cu instrumentele de care dispunem. In gaze purtatorii mobili de sarcina pot fi electrinii si ionii. Ionii sunt molecule sau atomi care au un electron in plus - ionii negativi sau un electron in minus - ioni pozitivi. Ionii se produc in aer 20% datorita razelor cosmice si 80% datorita radiatiilor substantelor radioactive din scoarta Pamantului. In aer la presiune si temperatura normala, intr-un centimetru cub exista circa 1000 de ioni fata de cele 3. 1019 molecule. Numarul acesta se mentine constan deoarece pe secund si centimetru cub se produc cate 10 ioni care dispar datorita agitatiei termice prin recombinare cu ionii de sarcina si semn contrar.

3. Prin accelerarea ionilor existenti si in special al electroniilor care, izbind atomii si moleculele, produc noi ioni.

presiuni de ordinul de marime al presiunii atmosferice cand depinde de natura si presiunea gazului. Daca electrozii sunt legati de un generator electrostatic care separa in unitatea de timp numai cantitati mici de electricitate, descarcarea electrica (curentul prin gaz) duraza un timp scurt si apar scantei. Daca insa electrozii sunt legati la un generator care separa cantitati mari de electricitate, descarcarea se transforma in arc electric.

O descarcare electrica de acest tip impresionanta prin efectul ei, este fulgerul. Tensiunea intre nori, iar in cazul traznetului intre nori si pamant este de ordinul milioanelor si chiar miliardelor de volti. Intensitatea curentului poate ajunge la sute de mi de amperi. Durata unei descarcari este in medie de 1/20 000 secunde. si a atomiilor: gazul se incalzeste. La energii mai mari, atomii sunt excitati: un electron trece de pe orbita lui pe o orbita mai departata. Starea de excitare este instabila si dupa circa 10-8s atomul se dezexcita emitand lumina: gazul devine luminiscent. Pentru energi suficient de mari atomul este ionizat: unul sau mai multi electroni sunt indepartati din atom. Cand ionii pozitivi accelerati izbesc catodul, produc o emisiune puternica de electroni. Cand electronii accelerati izbesc anodul se produce excitarea atomilor din stratul gazos de la suprafata anodului (lumina anodica) si izolatrea atomilor care alimenteaza coloana pozitiva.

Dupa neutralizare atomii difuzeaza rapid in tub.

Din cauza diferentei mari intre viteza ionilor si a electronilor in apropierea conducatorului sarcina electrica de volum este in medie pozitiva; se formeaza o sarcina spatiala pozitiva.

Intre sarcina spatiala si catod se stabileste o diferenta de potential ridicat.

4. Curentul electric in lichide Lichidele pure nu conduc curentul electric deoarece nu au purtatori de sarcina electrica liberi. Substantele ale caror solutii in apa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conductia Electrica In Medii Gazoase Lichide
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 187 cuvinte
Nr caractere:
6 801 caractere
Marime:
18.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
curent, conductibilitate
Predat:
la liceu
Sus!