Combustibili

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conform datelor Departamentului Controlului Vamal, in 1999 au fost importate 232 mii de tone de produse petroliere, in a la 1 milion tone.

In consecinta, timp ce volumele comercializate pe piata interna bugetul a ratat anul trecut venituri in suma de 800 milioane lei.

In Republica Moldova piata produselor petroliere este probabil una din cele mai dinamice sfere de activitate. Evenimentele se petrec cu o rapiditate enorma si aceasta e normal daca luam in considerare ca lipsa de combustibil a creat totdeauna situatii exceptionale, mai ales in agricultura, ramura care ramane sa aiba cea mai mare pondere in economia nationala. Daca va mai amintiti, anume aceasta problema a creat o situatie complicata in campania de recoltare din anul trecut, cand din lipsa de carburanti, recoltarea graului era pusa sub semnul intrebarii.

In ultimul timp, insa, sunt provocate discutii aprinse in legatura cu scumpirea periodica a produselor petroliere.

Firmele importatoare spun ca aceste scumpiri sunt provocate de majorarea preturilor la petrol pe pietele mondiale. Altii, cointeresati in stirbirea imaginii importatorilor, sunt de parerea ca preturile la carburanti sunt majorate intentionat pentru a majora castigurile.

Dupa parerea mea firmele importatoare nu sunt interesate in a majora pur si simplu preturile. Nu le permite puterea mica de cumparare a celor mai mari consumatori de combustibil - gospodariile agricole, dar si a celorlalti consumatori.

Un argument in favoarea acestei teze este faptul ca dupa orice majorare, cat de mica, urmeaza o perioada moarta in vanzari, cand timp de o saptamana-doua nu se vinde nimic sau foarte putin, dupa care ritmurile se apropie de cele anterioare, dar totusi raman mai mici.

Si, va dati seama, nimeni nu vrea sa vanda mai putin, pentru ca ar castiga mai putin.

La acest capitol este de mentionat ca la fiecare majorare, cei ocarati sunt marile companii petroliere, care de obicei activeaza absolut legal. Adica, nimeni nici nu-si aminteste ca 50-60 de procente din produsele petroliere sunt importate prin contrabanda.

Spun aceasta pentru ca, in general, la noi toate pietrele sunt aruncate in capul businessului legal, si probabil a venit timpul sa ne rafuim rau cu contrabandistii.

Din cauza contrabandei, piata produselor petroliere se dezvolta foarte incet. Nici chiar marile companii importatoare de petrol nu pot tine piept concurentei neloiale a importatorilor din afara legii, pentru ca acestia din urma pot vinde si la preturi mai mici decat cele de piata.

Majoritatea companiilor care activeaza legal, sunt foarte nemultamite de linistea care domina in lupta cu contrabanda.

Chiar daca s-au organizat mai multe intalniri dintre reprezentantii Guvernului, primul-ministru si importatori pentru a se lua niste masuri de combatere a contrabandei.

La inceputul acestui an si prim-ministrul Dumitru Braghis a solicitat celor mai mari importatori de produse petroliere din Republica Moldova sa avanseze propuneri pentru a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Combustibili
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 758 cuvinte
Nr caractere:
9 656 caractere
Marime:
10.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
petrol, combustibili
Predat:
la gimnaziu
Sus!