Clasificarea spectrelor de radiație

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Procesul care are ca rezultat emisia de lumina se desfasoara la scara atomica. Initial este excitat un atom pe un nivel energetic superior, dupa care, pentru revenirea pe un nivel energetic inferior acesta emite energia de excitare sub forma de radiatie electromagnetica. La acest proces participa electronii de valenta, situati pe paturile atomice exterioare, supunandu-se legii:

. (48)

Figura 15: Tranzitiile electronului de valenta

Spectrul de emisie al unui atom este dat de numarul total de lungimi de unda sau de frecvente din radiatia acestuia iar spectrul este cu atat mai simplu cu cat numarul electronilor de valenta este mai mic.

Spectre simple dau atomii de hidrogen, litiu, sodiu, potasiu, etc., deoarece acestia au un singur electron de valenta, spre deosebire de atomii de mangan, fier, crom, wolfram, molibden, tantal, pamanturi rare, care, avand numerosi electroni de valenta pe ultima patura electronica, dau spectre complicate, cu un numar mare de frecvente.

Fiecare element chimic da un spectru de emisie propriu unic. Atomii izolati emit spectre de linii discrete in timpul descarcarilor electrice in gaze monoatomice la presiuni joase. In cazul in care gazul emitator este gaz molecular, acesta emite spectre de banda, alcatuite intr-o serie de dungi luminoase de largimi diferite, care poarta numele de benzi spectrale. O astfel de banda spectrala poate avea o luminozitate continua sau poate fi la randul sau constituita din serii de linii cu distante mici intre ele. Un spectru continuu este emis de un corp incandescent, acest spectru cuprinzand toate lungimile de unda posibile.

Figura 16: Spectrul luminii naturale in domeniul vizibil.

Figura 17: Spectre ale diverselor elemente chimice in raport cu cel al corpului negru.

Figura 18: Corespondenta banda - lungime de unda.

Spectrele produse direct de lumina surselor luminoase se numesc spectre de emisie, acestea pentru diferite substante folosite ca surse luminoase pot fi spectre continue si spectre discontinue.

Spectrele continue prezinta o succesiune neintrerupta de culori de la rosu pana la violet, date de corpurile solide si lichide aduse in

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clasificarea spectrelor de radiatie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
871 cuvinte
Nr caractere:
4 499 caractere
Marime:
389.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
radiatie, spectru, emisie
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!