Câteva aspecte ale teoriei imaginilor electrice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Odata cu dezvoltarea diverselor teorii privind proprietatile electrice ale corpurilor sec XIX a adus cu el, inevitabil am putea spune daca tinem seama de un principiu murphyan, o noua intrebare fundamentala: care este distributia electrizarii unui corp conductor atunci cand in apropierea sa se afla alte corpuri electrizate? Aceasta chestiune poarta astazi numele de problema fundamentala e electrostaticii. Articolul de fata nu isi propune sa epuizeze toate aspectele acestei probleme, ci sa prezinte o abordare eleganta a acesteia furnizata pentru prima data de catre Sir W. Thomson. Iata deci ca astfel am redus considerabil numarul de cazuri care au compatibilitate cu solutia problemei noastre; din punct de vedere matematic va fi suficient sa studiem proprietatile suprafetelor corpurilor luate in considerare si modul de asezare al fiecaruia in raport cu celelalte din sistem, lucru care nu este deloc usor avand in vedere ca avem de a face cu corpuri de forma neregulata (cum este in general cazul conductorilor reali) in al caror studiu sunt necesare cunostinte de geometrie diferentiala. Prin urmare vom incerca sa ne limitam la doua cazuri frecvent intalnite: sfera si planul.

Pentru cazul conductorilor sferici, atunci cand distributia de electricitate pe corpurile exterioare este data, o prima solutie a fost obtinuta de catre Poisson. Aceasta este in deplina concordanta cu cea data de catre Thomson, aceasta din urma stand la baza unei metode elementare de rezolvare al acestui tip de probleme numita si metoda imaginilor electrice sau a sarcinilor virtuale.

Se considera un plan conductor neutru infinit adus la potential nul si o sarcina punctiforma pozitiva Q plasata la distanta d de plan intr-un punct C (fig 3). Se cere: Pentru simplul fapt ca sarcina Q este pozitiva ne asteptam ca electronii care se vor redistribui in jurul perpendicularei duse din C pe plan sa exercite asupra lui Q o forta de atractie. De asemenea stim ca in apropierea planului, care va ramane oricum echipotential, campul electric va fi perpendicular pe suprafata sa. Insa aceste doua lucruri nu ne ajuta prea mult in rezolvarea problemei. Sa ne amintim de teorema unicitatii enuntata mai devreme. Aceasta ne spune ca daca vom gasi o solutie care sa corespunda problemei noastre atunci aceasta solutie este unica. Insa nu se precizeaza nimic despre faptul ca aceasta solutie ar putea corespunde doar problemei de fata.

Deci am putea gasi o problema care se rezolva mai simplu si a carei solutie se poate aplica si in cazul problemei noastre. Evident aceasta solutie trebuie sa corespunda conditiilor limita din problema noastra: campul electric trebuie sa fie perpendicular pe plan in apropierea sa si liniile Q liniile de camp sa se apropie de aspectul unui camp produs de o sarcina punctiforma (fig. 4). Daca vom plasa in locul sferei fictive S o suprafata conductoare sferica de raza R legata la pamant, lucrurile nu se vor schimba cu nimic. In orice regiune a spatiului atat potentialul cat si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cateva aspecte ale teoriei imaginilor electrice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 220 cuvinte
Nr caractere:
12 716 caractere
Marime:
158.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
teorie, aspecte
Predat:
la liceu
Sus!