Previzualizare referat:

Extras din referat:

Detectarea, anihilarea si protectia impotriva armelor chimice, biologice, radiologice si nucleare (CBRN)

Atacul cu sarin asupra metroului din Tokio, executat de grupul Aum Shinrikyo in 1995, ramane un exemplu extrem de alarmant al abilitatii grupurilor teroriste de a dezvolta si intrebuinta arme chimice si, posibil, biologice, nucleare si radiologice. Documente ale al-Qaida gasite in Afganistan si alte informatii obtinute de guvernele tarilor membre NATO indica existenta unei capacitati rudimentare a teroristilor de folosire a armelor de distrugere in masa in viitoarele atacuri, dar care evolueaza. Intr-adevar, au fost gasite dovezi ale unui program experimental care foloseste componenti ai cianurii, precum si ale dezvoltarii unor procedee primitive pentru producerea gazului mustar, sarin-ului si a agentilor neuroparalitici VX. Cateva atacuri la scara redusa cu substante toxice ale grupurilor afiliate ale al-Qaida au fost deja anihilate in Europa si exista ingrijorarea ca teroristii planifica desfasurarea unui atac in America de Nord prin raspandirea substantelor radiologice.

In sprijinul Batalionului de Aparare CBRN al NATO, comunitatea armamentelor a Aliantei dezvolta capabilitatile necesare detectarii, protectiei impotriva si gestionarii urmarilor generate de intrebuintarea agentilor chimici, biologici, radiologici si nucleari. Aliatii au elaborat documente care fixeaza aceeasi doctrina precum si aceleasi proceduri si standarde de echipament comune pentru protectia impotriva acestor arme si asigurarea decontaminarii dupa producerea atacului. Mai mult decat atat, Alianta a realizat deja un dispozitiv de decontaminare pe apa, care este in prezent testat de catre tarile membre NATO. Activitatea de cercetare s-a concentrat de asemenea asupra dezvoltarii tehnologiilor pentru detectarea de la distanta a prezentei substantelor letale. Totodata, activitatea ulterioara vizeaza capabilitatile militare pentru anihilarea unor astfel de arme prezente in teren.

Protectia impotriva armelor de distrugere in masa

Proliferarea armelor de distrugere in masa reprezinta o amenintare grava si complexa, precum si un domeniu cheie al preocuparilor Aliantei de mai multi ani. O ingrijorare de data mai recenta este cauzata de posibilitatea ca teroristii sa intre in posesia acestei categorii de arme mortale. In acest context, la Praga, aliatii au intreprins cativa pasi pentru a-si intari apararea impotriva unor posibile atacuri cu arme nucleare, biologice, chimice sau radiologice. Aceste masuri includ capabilitati sporite de detectie, un mecanism mai bun de protectie pentru fortele NATO si sprijin pentru autoritatile civile in cazul urgentelor. De asemenea, aliatii au convenit sa initieze un nou studiu de fezabilitate al NATO pentru Apararea impotriva Atacurilor cu Rachete, care sa analizeze optiunile avute la dispozitie pentru protectia teritoriului, fortelor si a populatiei statelor aliate impotriva intregii game de amenintari de atac cu rachete. La Istanbul, vom duce la bun sfarsit unele initiative adoptate la Praga, inclusiv o evaluare a amenintarilor atacurilor cu rachete, si vom marca atingerea capacitatii operationale depline de catre noul nostru Batalion de Aparare Chimica, Biologica, Radiologica si Nucleara (CBRN).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bombe.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
4 094 cuvinte
Nr caractere:
23 078 caractere
Marime:
240.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
energie, fenomene fizice, rachete
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!