Bilanțul termic al unui motor disel în patru timpi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bilantul termic al unui motor exprima modul de repartitie a energiei termice (caldurii disponibile), intre energia echivalenta lucrului mecanic efectiv si diferitele pierderi care apar (fig. 21. 1). Din analiza termenilor bilantului termic, rezulta daca energia termica este utilizata eficient, corespunzator mersului economic al motorului, contribuind la gasirea si indepartarea cauzelor care duc la folosirea neeconomicoasa a energiei termice. Bilantul termic este util in calcule de dimensionare a suprafetelor de racire, calculul instalatiei pentru recuperarea gazelor evacuate, etc.

Pe este puterea efectiva a motorului, in kW.

Raportul: reprezinta randamentul efectiv al motorului. Fluxul termic pierdut prin fluidul de racire, la motoarele racite cu lichid se determina prin masurarea debitului apei de racire in kg/s, si a temperaturii acestuia la intrare si iesire din motor, in C, obtinandu-se: unde: motor, in C. Fluxul termic pierdut prin gazele evacuate se determina facand diferenta dintre entalpia gazelor arse evacuate si entalpia incarcaturii proaspete care intra in motor; aceasta deoarece la umplerea cilindrului incarcatura proaspata poseda o entalpie care nu intra in primul membru al ecuatiei bilantului termic: Debitul de gaze se determina din relatia: unde: S este aria sectiunii tevii de evacuare, in m2; w - viteza gazelor in teava de evacuare, in m/s; - densitatea gazelor evacuate, in kg/m3. Viteza gazelor se obtine, masurand presiunea dinamica pd, cu ajutorul unui tub Pitot, cuplat cu un micromanometru, din relatia: unde: pd este presiunea dinamica, in N/m2. Densitatea trebuie adusa la conditiile de lucru.

unde: Vi este cantitatea componentilor nearsi din gazele de evacuare, in m3N/s; Qiam caldura de ardere inferioara a componentilor gazosi nearsi din gazele de evacuare, in kJ/m3N. Restul bilantului termic se determina astfel: si cuprinde toate celelalte pierderi care n-au fost luate in considerare, de exemplu energia termica corespunzatoare lucrului mecanic de frecare care nu trece in fluidul de racire, energia consumata pentru punerea in functiune a mecanismelor auxiliare, pierderile in mediul ambiant prin suprafata exterioara a motorului etc.

In tabelul 28. 1 se dau valorile orientative pentru fluxurile termice ale bilantului termic ale motoarelor cu ardere interna cu piston.

Tabelul 21. 1 Valori orientative pentru fluxurile termice care intra in bilantul termic 21. 2 Descrierea instalatiei Marimile necesare elaborarii bilantului termic la un anumit regim de functionare al motorului se obtine din masuratori directe, avand motorul montat pe un stand ca in lucrarea nr. 20, completata cu termometre pentru masurarea temperaturii aerului admis in motor, a apei de racire la intrarea si iesirea din motor.

Pe racordul de evacuare a apei de racire se monteaza un robinet cu trei cai care permite colectarea apei de racire consumata in timpul masurarii si cantaririi ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bilantul Termic Al Unui Motor Disel In Patru Timpi
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 012 cuvinte
Nr caractere:
6 215 caractere
Marime:
33.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
motor, impact termic
Predat:
la liceu
Sus!