Angrenaje Conice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ngrenajele conice sunt angrenaje cu axe concurente la care suprafetele de rostogolire au forma conica si sunt tangente dupa o generatoare comuna, iar suprafetele exterioare ale rotilor componente au aceeasi forma ca si suprafata de rostogolire, adica suprafete conice.

In cazul in care unul din aceste unghiuri este de 90o, conul respectiv se transforma intr-o suprafata plana, dantura fiind inscrisa intr-un cerc pe aceasta suprafata. Angrenajul capata in aceasta situatie denumirea de angrenaj conic cu roata plana.

Roata plana in angrenajul conic corespunde cremalierei din angrenajul cilindric, ea fiind intermediara intre roata conica cu dantura exterioara si cea cu dantura interioara.

Din punct de vedere cinematic, problema care se pune este de a determina prin calcul dimensiunile danturii si limitele intre care exista posibilitatea de generare a suprafetelor conjugate ale dintilor.

Acest studiu al angrenajului conic prezinta o serie de dificultati, dat fiind faptul ca suprafetele de rostogolire (axoidele) sunt suprafete conice si ca cele doua cercuri de rostogolire ale bazei axoidelor nu se gasesc in acelasi plan (fig. 2. 2). O alta cale de studiu a fost ca, prin analogie cu angrenarea in plan, sa se dezvolte o geometrie a angrenarii teoretic exacta, plecand de la incadrarea suprafetelor conice intr-o sfera si aplicand formulele trigonometriei sferice (fig. 2. 3), profilul dintelui rotilor conice rezultand dupa o evolventa sferica. Dintele rotii plane obtinute in acest caz nu are insa profil rectiliniu, ci unul cu punct de inflexiune, ceea ce reprezinta complicatii constructive in ceea ce priveste realizarea sculelor (fig. 2. 4). Fig. 2. 4 Tolerantele pentru angrenajele conice sunt stabilite prin STAS 6460-61; ele se aplica la angrenaje conice concurente cu roti dintate metalice prelucrate, cu dinti drepti, inclinati sau curbi, avand diametrul de divizare pana la 2000mm si modulul exterior de la 1 pana la 30mm. Sunt prevazute 12 clase de precizie, fara a prevedea tolerante pentru clasele de precizie 1, 2, 3, 4 si 12. Fiecare clasa de precizie este determinata de criteriile de precizie cinematica a rotii, de functionarea lina in angrenare, de contactul dintre dinti.

Fiecare criteriu de precizie este caracterizat prin anumite erori si abateri ale elementelor rotilor dintate conice si a angrenajelor, denumite indici de precizie.

In alegerea criteriilor de precizie se admite si combinarea lor, avand tolerante din diferite clase de precizie, respectandu-se unele reguli. Astfel, criteriul de functionare lina nu poate sa difere decat cu o clasa de precizie in sus sau in jos fata de criteriul de precizie cinematica.

Criteriul de contact dintre dinti nu poate fi de clasa mai putin precisa decat clasa de precizie a criteriului de functionare lina a rotii in angrenaj.

Forma rotilor Fig. 325-2 (ab) In fig. 325-2a este reprezentata o roata conica cu un diametru mic, care nu are inima. In fig. 325-2b este reprezentata ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Angrenaje Conice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
4 006 cuvinte
Nr caractere:
23 044 caractere
Marime:
1.43MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Predat:
la gimnaziu
Sus!