Analiza Pieței Imobiliare din Marea Britanie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capitolul 1. Evoluția pieței imobiliare din Marea Britanie în perioada 2005-2012

La nivel european, piața imobiliară britanică are o importanță foarte mare fiind cea mai lichidă și mai transparentă piață din Europa, având o structură care conferă stabilitate veniturilor investitorilor.

Astfel, piața imobiliară din Marea Britanie a cunoscut o creștere continuă din anul 1973, cu mici excepții. În intervalul 2000-2007 s-a înregistrat o fluctuație a prețurilor medii pe piața imobiliară, sfârșitul anului 2007 atingând niveluri foarte mari de vânzări datorită prețurilor mici practicate.

În anul 2005, piața imobiliară britanică a fost dominantă pe teritoriul european, 46% din fluxurile agregate din Europa înregistrându-se aici 152,2 miliarde lire (221,6 miliarde euro). Tot în acest an, investitorii au preferat să plaseze banii pe piața imobiliară ajungându-se la un nivel al tranzacțiilor de 49 miliarde de lire (71 miliarde de euro), fapt ce reprezintă un record pentru Marea Britanie. Această situație a avut loc datorită investitorilor din țările învecinate, dar și tranzacțiilor companiilor de mare anvergura. Cea mai mare sursă de cash-flow a fost înregistrată din partea investitorilor irlandezi, și anume 2,7 miliarde de lire (3,9 miliarde de euro) .

Într-un studiu al Royal Institution of Chartered Surveyors s-a evidențiat faptul că prețul caselor în Marea Britanie a scăzut foarte mult în anul 2007, din momentul declanșării crizei internaționale, pe fondul creșterii ratei dobânzii și a scăderii încrederii consumatorilor. În acest an, rata dobânzii de referință a fost cea mai mare din grupul celor mai puternic industrializate state, și anume de 5,74% .

Anul 2008 continuă cu aceeași tendință de scădere a prețurilor caselor și prin urmare a diminuării și numărului de credite ipotecare. Mai mult, datorită creșterii ratei șomajului și al declinului economic, populația britanică s-a aflat în imposibilitatea de a plăti ratele, astfel numărul locuințelor preluate de creditorii ipotecari înregistrând o creștere de 12%. În aceste condiții a fost afectat și sectorul construcțiilor deoarece noile locuințe nu se mai vând prin credite ipotecare .

După cum am menționat și mai sus, prețurile chiriilor au scăzut și în 2008, ajungându-se la sfârșitul anului la o rata de creștere de -1,4%, în comparație cu 1,5% la începutul anului.

Astfel, în decembrie 2008 valoarea tranzacțiilor realizate din investiții a crescut la 2,9 miliarde de lire sterline în comparație cu 850 milioane de lire sterline în luna noiembrie. Această creștere s-a datorat unei afaceri importante și anume achiziţia de către compania HSBC Property Holdings a complexului 8 Canada Square de la Metrovacesa, pentru a-şi stabili un nou sediu în centrul Londrei, tranzacţie estimată la 838 milioane de lire sterline .

Piața birourilor din centrul Londrei este considerată cea mai puțin riscantă piață din Europa, orașele germane rămânând în urmă. Această piață este în legătură directă cu evoluția economiei locale, un ritm bun de creștere asigurând un grad de neocupare scăzut și riscuri mai mici pentru investitori .

Figura 1. Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară britanică provenind din investiţii în anii 2005 - 2008

Sursa: Raportul Economic & Property Market Review, UK, January 2009 – Occupier Market – Recent Investment Performance

Din anul 2009, prețurile locuințelor din Marea Britanie au înregistrat o ascensiune, acest lucru reflectând o creștere a încrederii în această piață. Redresarea pieței imobiliare s-a realizat și prin majorarea numărului de vânzători, aproximativ 22.000 de oameni au pus locuințe în vânzare în fiecare săptămână, cu 19% mai puțin decât aceeași lună a anului 2008. De asemenea, prețul locuințelor a crescut cu aproape 4000 lire sterline, o casă ajungând la 222.000 lire sterline, în Anglia și Țara Galilor. Cea mai mare creștere a avut loc în estul Angliei cu 5,1%, urmată de Țara Galilor cu 4,8% .

Potrivit datelor companiei de cercetare a pieţei Acadametrics, citată de Bloomberg, anul 2010 vine cu aceeași tendință de creștere a prețurilor locuințelor din Marea Britanie, cu cel mai rapid ritm din ultimii doi ani și jumătate. Dacă la începutul anului 2009, costul mediu al unei locuințe din Anglia și Țara Galilor a fost de 227.788 lire sterline (339.707 dolari), în 2010, acesta a atins nivelul record de 376.605 lire sterline .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Pietei Imobiliare din Marea Britanie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 785 cuvinte
Nr caractere:
32 156 caractere
Marime:
561.45KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Profesorului:
Bogdan Capraru
Sus!