Alegerea Rezistoarelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rezistoarele reprezinta elementele incalzitoare, in care energia electrica se transforma in caldura, transmisa prin convectie si radiatie incarcaturii cuptorului.

-stabilitate chimica la temperatura de lucru (rM recomandata, conditionata de temperatura admisibila a rezistoarelor conform inegalitatii: la temperatura admisibila apar fenomene de oxidare sau vaporizare a materialului, care ii reduc durata de viata sub valorile nominale de 10 000 20 000 de ore. Stabilitatea chimica depinde si de regimul de lucru (intermitent sau continuu) al cuptorului, precum si de natura atmosferei din cuptor; -rezistivitate electrica mare, conducand la sectiuni mari si lungimi mici, avand drept consecinta marirea duratei de viata a rezistoarelor; -coeficient de temperatura al rezistivitatii redus, determinand o variatie redusa a puterii intre starile reci si calde ale rezistoarelor; -plasticitate (pentru tragerea lor in sarme sau benzi) si sudabilitate.

Tabelulu 1 Variatia rezistivitatii (in functie de temperatura de lucru (Rm a rezistorului: a-aliaje crom-nichel, crom-nichel-fier si crom-aluminiu-fier; b-carborund; c-disiliciura de molibden.

Se mai utilizeaza carbunele si grafitul (pana la 2600 (C); in constructia cuptoarelor de laborator cu vid sau admosfera controlata se mai intrebuinteaza platina (1400 (C), molibdenul (2000 (C), tantalul (2500 (C) si wolframul (2700 (C). Din punct de vedere al tipurilor constructive si al modurilor de fixare, rezistoarele se clasifica in: -sarma in spirala sau zigzag; -sarma in spirala pe tub ceramic; -banda in zigzag; -elementi pentru cuptoare cuconvectie fortata; -tubulare; -bara rotunda.

Rezistoarele din sarma in spirala (diametru d=3 7mm) sau zigzag (d=3 20mm) sunt fixate cu carlige metalice sau in caramizi fasonate, pe pereti, bolta sau vatra incintei.

Dimensiunile de calcul ale spiralei sau zigzagului sunt date in tabelul 2 in functie de diametrul d al sarmei.

Rezistoarele din sarma in spirala pe tub ceramic, fixat cu capetele in caramizi fasonate sau in suporti prezinta fata de tipul anterior avatajul de a nu fi ecranate termic de catre suportii de fixare. Raportul dintre diametrul interior Di al spiralei si diametrul exterior Dc al tubului ceramic se recomanda a se alege in limitele 1, 1. 1, 2. Rezistoarele din banda in zigzag sunt fixate cu carlige matalice, in caramizi fasonate, pe rame detasabile sau tuburi ceramice, pe peretii, vatra sau bolta incintei.

Dimensiunile de calcul ale benzii in zigzag sunt date in tabelul 2; raportul dimensiunilor sectiunii se alege in limitele m=b/a=5 20 (se recomanda m=10). La temperaturi ale cuptorului sub 1000 (C se aleg sectiuni ce depasesc 1x10 mm2, iar peste 1000 (C sectiunile ce sunt mai mari decat 1x20mm2. Elementii pentru cuptoarele cu convectie fortata se compun din sarme in spirala (cu sau fara tub ceramic) sau zigzag, benzi in zigzag, fixate cu izolatoare ceramice pe rame din otel; rezistoarele sunt spalate ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alegerea Rezistoarelor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
3 804 cuvinte
Nr caractere:
23 788 caractere
Marime:
31.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Predat:
la gimnaziu
Sus!